Beograd

[ Izvor: Novosti ]

13. 12. 2019. 21:01 1

Vesić dao 1,6 milijardi dinara i sad sve ponovo

Šine na Mostu na Adi postavljene su letos, tramvaji ovuda odavno prolaze svakodnevno, ali Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je nedavno javnu nabavku za dodatne, nepredviđene radove na ovoj deonici. Ono što se radilo godinu dana, i što je koštalo 1,6 milijardi dinara, očigledno mora na doradu. Zato je Direkcija uputila novi poziv grupi "Energoprojekt - niskogradnja" a. d. i Colas Rail Sas, koja je i postavljala šine.

Kako pišu Novosti, dodatni radovi podrazumevaju sanaciju betonskih površina na površini od 1,2 kilometra, zatim uklanjanje 48 postojećih slivničkih rešetaka, kako bi sistem odvodnjavanja u tramvajskoj baštici funkcionisao. Novim radovima predviđena je nabavka i ugradnja dilatacionih spojnica u dužini od 148 metara.

- Montaža armature, ubušivanje ankera, montaža oplate i betoniranje produžetka kolosečnih dilatacija. Ovim radovima neophodno je smanjiti rastojanje od oslonca do oslonca šine, a njihovo izvođenje je neophodno kako bi se obezbedio duži vek šine, kao i pravilno funkcionisanje šinske dilatacione sprave, zarad bezbednosti odvijanja tramvajskog saobraćaja - navodi se u dokumentu.

Biće montirano i 156 čeličnih poklopaca preko postojećih slivnika na prilaznim konstrukcijama i nasipu, kako bi se predupredila mogućnost povređivanja radnika na održavanju pruge ili putnika. U dokumentu piše i da je potrebno ojačati 2.866 bukovih pragova čeličnim trakama sa spojnicama, što će sprečiti da se deformišu, izviju ili uvrnu. Prvobitnim projektom nije predviđeno završno glačanje šina pre puštanja probnih tramvaja, što će biti urađeno ovoga puta.

Biće postavljeni i zaštitni transparentni paneli u dužini od skoro tri kilometra kao brana od snežnih nanosa, kako sneg uklonjen sa saobraćajnice ne bi pao na prugu. Projektom je predviđena ugradnja dva lifta na stajalištu Blok 42 na Novom Beogradu, ali nije predviđena i nadstrešnica za zaštitu od atmosferskih uticaja. Kako bi se liftovi obezbedili od prodora kiše, novim radovima i ovo će biti rešeno.

Radiće se i na adaptaciji stajališta, pa će se ukloniti postojeći betonski plato, postaviti mobilijar, i nakon toga montirati nadstrešnice. Ujedno, treba postaviti i četiri displeja za obaveštavanje putnika o dolasku tramvaja. Koliki je rok za završetak ovih dodatnih radova i koliko će to uvećati cenu ukupnih radova na postavljanju šina, u dokumentaciji se ne navodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati