Beograd

Predrag Đukanović

19. 09. 2019. 14:00 0

U Beogradu na vodi su kratke noge

Najavljen kao najveće gradilište u ovom delu Evrope, kao najveći projekat koji su Beograđani ikad videli, simbol ove vlasti, ma u kom kontekstu to uzeli, "Beograd na vodi" je već u junu ove godine trebalo da bude potpuno naseljen, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio u maju.

Kako je tada rekao predsednik naše države, u zgradi "Bela vista" prodato je svih 228 stanova, dok je u zgradi "Park vju" prodato 244 stana. Čitalac će biti saglasan da su, za kvart u kojem su prodata 472 stana do maja, neobične slike koje slede.

Veče izdvojeno za šetnju pored reke može da vas odvede i do dela grada gde se sprovodi Beograd na vodi i, iako čovek očekuje da će u tom delu grada videti masu ljudi, što turista, što Beograđana koji šetaju, što vlasnika stanova Beograda na vodi - jedva da ikoga možete sresti. Ruku na srce, šetalište je sređeno, čisto, izgleda veoma pristojno i uređeno. Sam prilaz reci je sređen, bezbedan.

Ipak, šetalište prazno, tek neko naiđe, čisto da vas podseti da niste u "zoni sumraka" ili u kakvom apokaliptičnom filmu. Možda bi neko pomislio "pa dobro, ljudi nisu izašli iz stanova, unutra su", što bi bila logična pretpostavka, da nije septembar mesec i prijatno veče kraj reke i da... Nema ni približno 472 osvetljena stana... osim reklamnog svetla na ivicama zgrada i svetla u hodnicima, tek iz nekih dvadesetak stanova ukupno u tri zgrade sija svetlo, dok svi ostali - ćute u mraku.

To što svi ti stanovi ćute, govori mnogo više o realnom stanju stvari, ali i o istinitosti pojedinih izjava. Čini se da, što se više približavate reci Savi i Beogradu na vodi, noge su sve kraće.

Šta se to dešava sa najvećim projektom u Srbiji? Da podsetimo na neke brojke i činjenice. Ugovor su 26. aprila 2015. u Beogradu potpisali ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, član Upravnog odbora kompanije "Igl hils" Mohamed Alabar i tadašnji direktor preduzeća "Beograd na vodi" Aleksandar Trifunović. Ugovor je objavljen tek 147 dana nakon što je potpisan, i njime se, između ostalog, predviđa da će Republika Srbija biti vlasnik 32 odsto kapitala, a da će preostalih 68 odsto pripadati partneru iz Emirata. Na sajtu Beograda na vodi navedeno je da ovaj "novi urbani centar vredan tri milijarde američkih dolara". U savskom amfiteatru planirano je - šest hiljada stanova u kojima će živeti 14 hiljada ljudi, izgradnja osam hotela, 165 apartmana i kule Beograd. Radovi su planirani u četiri faze.

Prva faza - radovi u središnjem priobalnom delu, sa četiri poslovne zgrade, uključujući i najveći tržni centar, kulu Beograd, deo hotelskog kompleksa, jaht klub i prvi stambeni objekat. Od izgradnje pešačko-biciklističkog mosta preko Save se odustalo. U drugoj fazi je planirano uređenje prostora kod Brankovog mosta i između mosta Gazela i sajmišta. Ovde je planirana izgradnja više stambenih zgrada, ali i rekonstrukcija zgrada koje su zaštićene zakonom. Centralni deo prema Savskoj ulici sa stambenim i poslovnim objektima trebalo bi da bude izgrađen u trećoj fazi. Za četvrtu fazu ostali su stanovi, ali i zabavni i kulturni sadržaji.

I ne može čovek, kada prošeta, pustim priobaljem Save, a pritom mu u glavi odzvanja "tri milijarde dolara", da se ne zapita - čemu?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati