Život

Direktno.rs

11. 10. 2024. 11:51 0

Danas je Međunarodni dan devojčica: Čustović objasnila sa čim se devojčice suočavaju u Srbiji

"Međunarodni dan devojčica, obeležava se u celom svetu 11. oktobra. Osnovni cilj obeležavanja ovog dana je promovisanje prava devojčica i povećanje svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice", izjavila je Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju. Svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine, mnoge devojke su izložene seksualnom nasilju, a počinioci često nisu kažnjeni. Istraživanja pokazuju i da je četvrtina devojčica žrtva nekog oblika fizičkog zlostavljanja, oko 70 miliona, prijavljuje zlostavljanje u uzrastu već od 15 godina. U Srbiji je u 2023. godini u rani brak, pre navršene 18 godine, stupilo 194 devojčice.

Devojčice često u lošim i neadekvatnim uslovima života upoznaju pravu stranu položaja žena i njihovih prava. Nije zanemarljiv broj slučajeva nasilja od strane članova porodice, neretko sa smrtnim ishodom. U Srbiji devojčice, devojke i žene se svakodnevno suočavaju sa govorom mržnje, seksizma, mizoginije, diskriminatorskih poruka čak i od strane najvećih državnih čelnika. Sve to doprinosi atmosferi straha, nesigurnosti, osećaja bespomoćnosti.

Zato se Stranka slobode i pravde zalaže za: Uvođenje obaveznih edukacija o rodnim pravima, ulogama i mogućnostima u osnovnim i srednjim školama. Takođe se zalažemo za pravo na detinjstvo, slobodu, pravo na odlučivanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu devojčica i devojaka", zaključila je Ferida Čustović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati