Život

Direktno.rs

12. 06. 2024. 11:10 0

Kako pripremiti automobil pred putovanje?

Ostavite dovoljno vremena, minimum dve nedelje za proveru tehničke ispravnosti automobila pre putovanja, jer ćete možda morati da odvezete auto na servis.

Pred putovanje je važno da proverite :

- Ulje u motoru
- Kočionu tečnost
- Rashladnu tečnost (Antifriz)
- Ulje servo volana
- Tečnost za vetrobran
- Pneumatike (pritisak, rezervni točak)
- Svetlosnu signalizaciju automobila
- Klima uređaj
- Sve filtere
- Akumulator
- Metlice brisača

Ulje i filter motora – promena ulja motora

Redovno proveravajte nivo i stanje ulja u svom automobilu. Nivo ulja sami utvrđujete na meraču za proveru ulja, na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Ne mešajte različite vrste ulja. Nemojte sipati više od potrebnog.

Mnogi savetuju da se ulje menja na svakih 5.000 km kod starijih automobila, a kod na 10.000-12.000 km. Preporučuje se svakako menjati ulje na svakih godinu dana, bez obzira na to da li je auto u upotrebi ili ne. To se može proveriti i u uputstvu proizvođača automobila.

Filter ulja se obavezno menja kod svake promene ulja. Motor nije zatvoren sistem i u njega stalno ulazi vazduh sa svim prljavštinama i nečistoćama. Zato je filter ulja neophodan deo za ispravno funkcionisanje motora.

Kočiona tečnost

Proizvođači preporučuju da se menja na svake dve godine. Bitna je sama količina tečnosti, a na rezervoaru postoje oznake za minimalnu i maksimalnu količinu. Dopunite tečnost po potrebi. Na samom poklopcu piše koja je tečnost potrebna. Nikako ne mešati.

Rashladna tečnost (Antifriz)

Proverite nivo rashladne tečnosti u čantri (ili hladnjaku). Nikako ne proveravajte dok je vruć motor, sačekajte da se motor ohladi bar 15-20 minuta. Odvrnite poklopac, i proverite da li je čantra (hladnjak) pun/a i dopunite je ako je nivo ispod predviđenog.

Menjajte tečnost za hlađenje motora na svake dve godine.

Provera klima uređaja na automobilu

Uvek pred putovanje proverite da li je ispravan klima uređaj, filter kabine. Pored toga što svim putnicima povećava komfor u toku vožnje, prijatna temperatura u kolima veoma utiče na koncentraciju i sposobnosti vozača.

Ulje servo volana

Potrebno je redovno proveravati nivo ulja i dopuniti ukoliko je potrebno. Ukoliko ulje curi ili dođe do nekog kvara, obavezno ga zameniti. Prosečno se servo ulje menja na 5-10 godina. Najbolje je pogledati uputstvo proizvođača, jer se dosta razlikuju, u zavisnosti od modela i marke automobila. Neki uopšte ne predviđaju zamenu.

Tečnost za vetrobran

Dopunite obavezno tečnost za čišćenje vetrobrana. Izostanak tečnosti može izazvati velike probleme, primera radi ako vas iznenadi pljusak, sneg ili susnežica. Tada možete biti u velikoj opasnosti jer ne vidite i ugrozićete svoju kao i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Pneumatici

Ne smete zaboraviti da redovno proveravate pritisak u poneumaticima. Ukoliko nije prema propisima, direktno utičete pre svega na bezbednost, a onda i na potrošnju goriva. Obično se podatak o propisanom pritisku nalazi na rubu vrata vozača, a svakako i u uputstvu. Vazduh možete lako dodati na benzinskoj pumpi ili kod vulkanizera. Nemojte stvarati veći pritisak od propisanog.

Rezervni točak

Nemojte zaboraviti na rezervni točak. Može da Vam se desi da pukne guma a da vam je rezervni točak nenapumpan, obavezno proverite i napumpajte pre puta. Takođe, ne zaboravite dizalicu i ključ.

Provera svetlosne signalizacije

Za bezbednu vožnju neophodna je ispravnost svih svetala:

- Dnevna svetla
- Duga svetla
- Pokazivače pravce (migavci)
- Stop svetla
- Poziciona svetla
- Svetla za maglu

Ukoliko je svetlosna signalizacija neispravna, rizikujete svoju bezbednost ali i saobraćajac može i da Vas kazni. Obavezno neka u rezervi u vozilu bude bar po jedna rezervna sijalica. Može da i se desi da u toku vožnje pregori sijalica, a da ni ne primetite. Proveravajte redovno.

Zamena svih filtera u automobilu pred put

Najbolje vreme za zamenu vazdušnog filtera je na svakoj drugoj zameni ulja. Vazdušni filter čisti vazduh koji ulazi u motor. Prljav vazdušni filter smanjuje snagu motora i povećava potrošnju goriva.

Filter za gorivo ima sličan interval izmene kao i vazdušni filter. Iako je preporučeno od 30.000-60.000 km, u našim uslovima je dobro držati se donje vremenaske granice.

Provera akumulatora

Prosečni radni vek akumulatora danas je 4 godine. Obično postoji oznaka na samom uređaju - datum kada je postavljen.

Stanje akumulatora meri voltmetar ili unimer. Ukoliko se utvrdi da je akumulator nedovoljno napunjen, potrebno ga je dopuniti ili kupiti novi.

Provera metlica brisača

Ukoliko su metlice istrošene, lako ih je zameniti, i nije veliki izdatak. Obično traju 6 meseci do godinu dana.

Zakonski obavezna oprema:

- Prva pomoć
- Sigurnosni prsluk
- Trougao
- Ključ za skidanje točkova
- Rezervne sijalice
- Sajla ili uže za vuču
- Rezervni točak

Obavezan alat u automobilu:

- Rezervni ključ od automobila
- Viljuškaste ili okaste ključeve sa oznakama 10, 12, 13, 15, 17 i 19 Ili multifunkcionalni -ključ sa imbusima
- Šrafciger
- Motocangle
- Kablovi za paljenje
- Izolir traka
- Lepljiva traka
- Osigurači
- Skalpel
- WD-40 sprej
- Šrafovi i matice
- Gedora
- Čekić
- Baterijska lampa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Obračun kod BG korala

Zoran Živković [10.07.2024.]
Video dana

Danas svako igra fudbal

Anketa

Da li ste očekivali ostanak Dragana Stojkovića na klupi Srbije?

Rezultati