Život

[ Izvor: Mediji ]

14. 03. 2024. 17:12 12

VMA pokrenula kontrolu rada onih koji su lečili Gutovića

Vojnomedicinska akademija je povodom optužbi iznetih u medijima, a u vezi sa postupanjem osoblja ove ustanove u periodu neposredno pre smrti glumca Milana Gutovića saopštila da je Uprava za vojno zdravstvo pokrenula kontrolu stručnog rada lica na VMA koja su učestvovala u njegovom lečenju.

- Ukoliko se utvrde propusti u radu, protiv odgovornih biće preduzete mere u skladu sa propisima i zakonom - saopštili su.

Podsetimo, Milica Gutović, najstarija ćerka pokojnog glumca Milana Laneta Gutovića, na društvenim mrežama podelila je video-snimak koji je iznenadio javnost.

Ona je ispričala da je medicinska sestra pred smrt njenog oca, koji se, prema njenim tvrdnjama, tada nalazio na intenzivnoj nezi, uvela u sobu dvojicu muškaraca koji nisu bili u srodstvu sa Lanetom. Oni su, kako tvrdi, zajedno sa medicinskom sestrom bili svedoci navodnog usmenog zaveštanja kojim se ona i njena sestra Nevena lišavaju nasledstva.

Usmeno zaveštanje, kako je objasnila za N1 advokatica Sara El Sarag, predstavlja poslednju izjavu volje koja se daje pred tri svedoka.

- Oni imaju rok od 30 dana da tu izjavu sastave pisano i predaju sudu da bi bilo punovažno - rekla je El Sarag.

Ono podrazumeva izuzetne prilike i okolnosti u kojima se daje, odnosno da lice nije imalo drugi način sem taj da izrazi svoju poslednju volju, i tako je u 90 odsto slučajeva, objasnila je sagovorica N1.

Kako kaže, svaki pa i taj testament može da se obara pred sudom, da bi se dokazivala svest i volja, i situacija pod kojim je zaveštanje dato.

- Sam po sebi testament može da se obara, u takvim situacijama radi se veštačenje lica na osnovu medicinske dokumentacije, da se vidi da li je to lice koje je dalo zaveštanje bilo poslovno sposobno tada. Postoji mogućnost da je neko hteo da izostavi nekog kao naslednika iz zakonske linije nasleđivanja, mogućnost nedostojnosti. To treba da utvrdi sud - precizirala je advokatica.

Prema njenim rečima, sud će prekinuti ostavinski postupak i uputiti strane na parnicu kako bi se utvrdilo da li je došlo do povrede prava na nužni deo, pod kojim okolnostima je zaveštanje dato, da li su bile izuzetne, potom će doneti odluku i vratiti strane u ostavinski postupak.

El Sarag navodi da kod usmenog, kao i kod pisanog testamenta, svi osim krvnih srodnika mogu da budu svedoci.

Govoreći o konkretnom slučaju ćerke Milana Gutovića, advokatica navodi da su to izuzetne okolnosti i da će veštačenje utvrditi u kakvom je stanju bio njen otac prilikom davanja zaveštanja.

Milica Gutović je sve o, kako tvrdi lažnom usmenom zaveštanju, podelila u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati