Život

S. M.

21. 01. 2024. 20:35 5

Đacima od direktorke - bubnjevi: Deca da nauče da misle, a ne da im se servira KIČ I ŠUND

Direktorka aleksinačke Osnovne škole "Vožd Karađorđe" Maja Radoman Cvetićanin (48) kupila je bubnjeve svojim učenicima i, kako kaže, oni su ne samo za đake, već i za sve muzičare u ovoj sredini. Ova zaista nesvakidašnja direktorka, koja je na ovoj funkciji tokom poslednje dve godine, a koja za sebe kaže da je ranije bila putujući profesor srpskog jezika i književnosti, unela je vedrinu i duh u školi u kojoj je sad.

- Bubnjevi su kupljeni kako bi deca razvila svoje muzičke ukuse u pravom smeru. U junu prošle godine sam od jedne učenice čula da je prvi put bila na nekom rok koncertu i to je za mene poražavajuće. Deca treba da slušaju rok, tradicionalnu narodnu srpsku muziku, a ne ovo što im se trenutno plasira. Kroz muziku treba da nauče da misle, prosuđuju, rasuđuju i da se bune, a ne da im se servira ovaj kič i šund koji je maltretiranje mozga - objašnjava Maja Radoman Cvetićanin zbog čega je škola kupila bubnjeve.

Dodaje da je cilj i da se formira muzička grupa u školi, te da im nedostaje bas gitara, jer imaju i klavijature, ali će se i do toga stići.

- Moramo deci da ponudimo ideje, da ih podsetimo na tradicionalni način obrazovanja, da ih naučimo da budu ljudi. Znanje koje imaju starije generacije polako odumire, a ono je neponovljivo i treba da se prenese. Zato mi mnogo radimo na tome. Otvorili smo folklorni klub, modni atelje. U svemu tome pomažu i roditelji, koji vode te klubove. Jednostavno, treba deci ponuditi što više i svako od njih će se u nečemu pronaći - pojašnjava direktorka Maja koncept svega onoga što ova škola neguje poslednje dve godine.

Kaže da je najvažnije da deca izrastu u dobre ljude, a bubanj je samo jedan korak ka tome.

Maja Radoman Cvetićani je i autor projekta "Čitalići" koji je prisutan u mnogim manjim sredinama u Srbiji i koji podrazumeva da deca čitaju više nego što je programom predviđeno i da se motivišu da čitaju različito, a onda da kazuju svoje mišljenje.

- Naša škola otvorena je za umetnike, kojih je dosta u Aleksincu, za sve roditelje koji žele da kroz neke radinosti i veštine prenesu svoja znanja deci i za sve ljude koji žele da sutra ta deca budu dobri ljudi koji poznaju prave vrednosti. Važno nam je samo da ih usmerimo kako treba i odvojimo od negativnih uticaja kojima ih bombarduju društvene mreže i televizije - poručuje ova vrlo neobična, a puna volje i elana direktorka.

Biće u njenoj školi sigurno još mnogo iznenađenje!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati