Život

Milan Zarić

16. 12. 2023. 07:00 2

Prođe duga i BOLNA godina: Dan kad je otišao Miha

Prošlo je bolnih 365 dana od trenutka kada je cela fudbalska Evrope za trenutak stala - od momenta kada su iz Italije stigle užasne vesti da je preminuo legendarni Siniša Mihajlović.

Vodio je Miha beskompromisnu borbu sa opakim protivnikom, nekoliko puta mu je zadavao udarac, ali onaj poslednji nije uspeo. Leukemija ga je savladala, pa nas je proslavljeni as tog 16. decembra 2022. godine zauvek napustio. I ostavio u žalosti brojne njegove poklonike, ali i klubove u kojima je igrao i koje je trenirao.

Blistavu karijeru levonogi bombarder započeo je u rodnom Borovu, da bi od 1988. godine krenuo njegov uzlet. Otišao je u Vojvodinu, čiji je dres nosio dve godine i sa kojom je bio šampion Jugoslavije. A onda je došla 1990. godina i prelazak u Cvrenu zvezdu, sa kojom je dostigao neslućene visine.

Bio je taj štaf koji je nedostajao, gospodario je terenom i bio je jedan od najzaslužnijih za istorijski uspeh crveno-belih i titule evropskog, kasnije i svetskog šampiona.

Karijeru je potom gradio u Italiji, noseći dres Rome, Sampdorije, Lacija i Intera, gde je i 2006. godine završio karijeru.

Trenerski put ga je vodio preko Bolonje, Katanije, Fjorentine, reprezentacije Srbije, Sampdorije, Milana, Torina i ponovo Bolonje, koja je bila i njegov poslednji klub.

I baš dok je vršio funkciju trenera Bolonje, tog 13. jula 2019. godine saopštio je da boluje od opake bolesti - leukemije. Ali je tada i saopštio da je rešen da se hrabro uhvati u koštac sa bolešću, a podršku je imao na svakom koraku. I od navijača, i od igrača, rukovodstva, ali i od protivičkih pristalica.

Ostaće upamćeno da su navijači dolazili ispred bolnice u kojoj se lečio, da bi nakon po izlasku iz ove zdravstvene ustanove vodio ekipu Bolonje, za šta je dobijao naklonost svih.

Ipak, leukemija je odbijala da se preda, ponovo se vratila, opet se Miha uhvatio u koštac sa njom, ali, nažalost, nije uspeo da iz bitke izađe kao pobednik. Preminuo je tog užasnog 16. decembra 2022. godine, kada su mnogi tugovali.

Sa suzama su se opraštali od levonogog bombardera, koji je sahranjen na groblju Kampo Verano u Rimu 19. decembra.

Miha je otišao, ali ono što je uradio tokom karijere ostaće zauvek upamćeno. A koliko je zapravo bio veliki, svedoči to što će Sampdorija, klub za koji je igrao i na čijoj je klupi kasnije sedeo, meč protiv Ređane igrati u specijalno dizajniranim dresovima - u čast Mihe!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati