Život

Direktno.rs

22. 09. 2022. 11:30 0

Pomozimo Pavlu slanjem 1225 na 3030

Pavle Škorić je rođen 30.06.2019. godine kao dete iz uredno kontrolisane i održavane trudnoće. Sa 7 meseci javljaju se problemi sa pogledom nalik strabizmu, međutim lekari su smatrali to uobičajenim za ovaj uzrast. U devetom mesecu pojavili su se ozbiljni problemi sa ishranom i pražnjenjem creva. Tokom narednih meseci smršao je i zaustavio se u motoričkom razvoju. Lekari su sumnjali na anemiju, ali su rezultati krvne slike odbacili ovu mogućnost.

Sa godinu dana Pavle kreće na detaljne preglede i dijagnostiku. Tokom prve posete fizijatru konstatovana je hipotonija i strabizam i naglašeno je da se one nikada ne javljaju same već se na taj način kod deteta odrazila neka bolest. Neurlog primećuje prisustvo nevoljnih pokreta nakon čega se uzorak krvi šalje u Nemačku radi daljih ispitivanja u smeru neurotransmiterskih bolesti.

Čekajući rezultate nalaza urađena su i mnoga druga ispitivanja. Svi rezultati su se pokazali kao uredni što će ići u prilog pretpostavci da se radi o veoma retkoj genetskoj bolesti koja pogađa jedno od 50 miliona dece, bolesti neurotransmitera.

Pavle se do sada lečio na Klinici za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, dok je u međuvremenu vežbao sa roditeljima kod kuće i počeo da prima terapiju. Za godinu dana uočen je napredak. Pavle uspeva čvrsto da sedi, kao i da ustaje. Ima potencijal da prohoda, ali mu je potrebna vrlo intenzivna fizioterapija. Hipotonija je, nažalost, zahvatila mišiće lica i govorni aparat, pa Pavle ima probleme sa hranjenjem i ne može da govori. Postoji mogućnost da se i ovi mišići aktiviraju adekvatnom terapijom kroz vežbe i masaže. Nužan je i rad sa logopedom i defektologom.

Gledajući kako Pavle vredno vežba i napreduje korak po korak roditelji su ubeđeni da će jednog dana prohodati i progovoriti. Želeli bi da mu do tada obezbede sve dostupne tretmane i potrebna pomagala što je moguće jedino uz pomoć ljudi dobre volje.

Sredstva su potrebna za svakodnevne intenzivne fizikalne i logopedske terapije, rehabilitacije, suplemente i rekvizite za terapije.

Za Pavlovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Pavlu!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati