Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

22. 09. 2022. 11:30 0

Pomozimo Pavlu slanjem 1225 na 3030

Pavle Škorić je rođen 30.06.2019. godine kao dete iz uredno kontrolisane i održavane trudnoće. Sa 7 meseci javljaju se problemi sa pogledom nalik strabizmu, međutim lekari su smatrali to uobičajenim za ovaj uzrast. U devetom mesecu pojavili su se ozbiljni problemi sa ishranom i pražnjenjem creva. Tokom narednih meseci smršao je i zaustavio se u motoričkom razvoju. Lekari su sumnjali na anemiju, ali su rezultati krvne slike odbacili ovu mogućnost.

Sa godinu dana Pavle kreće na detaljne preglede i dijagnostiku. Tokom prve posete fizijatru konstatovana je hipotonija i strabizam i naglašeno je da se one nikada ne javljaju same već se na taj način kod deteta odrazila neka bolest. Neurlog primećuje prisustvo nevoljnih pokreta nakon čega se uzorak krvi šalje u Nemačku radi daljih ispitivanja u smeru neurotransmiterskih bolesti.

Čekajući rezultate nalaza urađena su i mnoga druga ispitivanja. Svi rezultati su se pokazali kao uredni što će ići u prilog pretpostavci da se radi o veoma retkoj genetskoj bolesti koja pogađa jedno od 50 miliona dece, bolesti neurotransmitera.

Pavle se do sada lečio na Klinici za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, dok je u međuvremenu vežbao sa roditeljima kod kuće i počeo da prima terapiju. Za godinu dana uočen je napredak. Pavle uspeva čvrsto da sedi, kao i da ustaje. Ima potencijal da prohoda, ali mu je potrebna vrlo intenzivna fizioterapija. Hipotonija je, nažalost, zahvatila mišiće lica i govorni aparat, pa Pavle ima probleme sa hranjenjem i ne može da govori. Postoji mogućnost da se i ovi mišići aktiviraju adekvatnom terapijom kroz vežbe i masaže. Nužan je i rad sa logopedom i defektologom.

Gledajući kako Pavle vredno vežba i napreduje korak po korak roditelji su ubeđeni da će jednog dana prohodati i progovoriti. Želeli bi da mu do tada obezbede sve dostupne tretmane i potrebna pomagala što je moguće jedino uz pomoć ljudi dobre volje.

Sredstva su potrebna za svakodnevne intenzivne fizikalne i logopedske terapije, rehabilitacije, suplemente i rekvizite za terapije.

Za Pavlovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Pavlu!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke