Život

Direktno.rs

11. 08. 2022. 13:18 0

Pomozimo Vukanu slanjem 81 na 2407

Vukan je druželjubiv i veseo dečak. Najviše voli kada mu se priča i peva. Smehom i vriskom reaguje na životinje!

Vukan Vidojević, rođen je 8. juna 2020. godine u Beogradu. Sa dva meseca starosti, dijagnostifikovan mu je genetski poremećaj: Anomalia chromosomatica non specificata Q99.9 (nebalansirani hromozomski rearanžman – sindrom distalne trizomije 10q).

Ovo je prvi slučaj u Srbiji! Vukan je beba rođena u 1:6.000.000. U pitanju je izuzetno redak, ali veoma dobro istražen genetski poremećaj. Zabeleženo je svega 40 slučajeva u čitavom svetu, ali na žalost sa velikom stopom mortaliteta.

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i mnogi drugi zdravstveni problemi, kao što su problemi sa gutanjem (kratak vrat), varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta (11 umesto 12 parova rebara), nerazvijenost kosti potkolenice. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

Vukan se od rođenja leči u Beogradu. Redovno ide na fizikalne tretmane i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Zahvaljujući zalaganju, istraživanju i upornošću roditelja, a ponajviše zahvaljujući humanim ljudima Vukan je sa svojih 13 meseci prvi put seo, a sa 19 meseci propuzao nakon terapija matičnim ćelijama (iako po medicinskoj literaturi Vukan to ne bi mogao).

Vukan je druželjubiv i veseo dečak. Najviše voli kada mu se priča i peva. Smehom i vriskom reaguje na životinje.

Za dalji napredak neophodni su mu specijalistički pregledi, BDA obuka, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, dijagnostika, kontrole, fizikalni, defektološki i logopedski tretmani, terapije, banjsko lečenje, laboratorijske analize. Sredstva su mu potrebna i za tretmane u hiperbaričnoj komori, ortopedska pomagala, medicinski materijal, za lekove i suplemente, tretmane matičnim ćelijama u Turskoj, kao i za putne troškove i smeštaj.

Sami tretmani i nega iziskuju dosta sredstava i roditelji nisu u mogućnosti da troškove lečenja finansiraju sami, stoga se obraćaju svim humanim ljudima da pomognu koliko je ko u mogućnosti da njihov mali šampion napreduje u lečenju. Vukanovi roditelji svog mališana zovu ’’dečak oluja’’. Dve godine su se borili da bi ga dobili, a dobili su, kako sami kažu najpoželjnije dete ikada.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu Vukanu, tako što će poslati SMS sa brojem 81 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem e-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a

Cena SMS-a iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS-a, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Vukanu!

Dinarski račun: 160-471462-47

Devizni račun: 00-540-0002182.5

IBAN: RS35160005400002182597

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati