Život

Direktno.rs

21. 07. 2022. 15:17 3

Pomozite Nikoli slanjem 72 na 2407

Nikola je u majčinom naručju doživeo srčani zastoj i svi organi su stali sa radom, a za dalje lečenje nema dovoljno novca!

Nikola Stakić (2016) rođen je u 31. nedelji života. U Institutu za neonatalogiju je po rođenju zbog srčane mane posumnjano, a kasnije uz pomoć kariotipa ustanovljeno da ima Down sindrom.

Operacija VSD-a je obavljena u UDK Tiršova u šestom mesecu života. Već posle par dana je ustanovljeno da se na mestu gde je operisan VSD pojavila pukotina i da je ostala veća plućna hipertenzija, zbog čega je Nikola bio često u respiratornim infekcijama. Međutim, njega to nije mnogo sprečavalo, pa je on potpuno normalno napredovao, rastao, razvijao se, razumno pričao u skladu sa njegovim uzrastom, sedeo, hodao i bio hiperaktivno, veselo dete.

U martu mesecu 2018. godine primljen je na odeljenje kardiologije, gde je ustanovljeno da se posle sedme upale pluća koje su se ređale jedna za drugom, stvorio edem pluća. Tada se znalo da se kateterizacija mora uraditi što pre. Mišljenje lekara je bilo da je on na sigurnom, da je bolje i da se sačeka kako bi se oporavio. Međutim 10. aprila Nikola je u majčinom naručju doživeo srčani zastoj i svi organi su stali sa radom.

Reanimacija je trajala oko petnaest minuta, a oštećenje mozga je nastalo kao posledica reanimacije, nakon čega je počeo da dobija česte i jake epi napade. Mesec dana bio je u komi. Kada se probudio roditeljima je saopšteno da je njegov mozak oštećen i da će biti kao biljka. Pored svih muka koje su ga snašle, kao i posledice nedostatka kiseonika u mozgu, stvorio se Hydrocephalus i ugrađen mu je VP šant, traheostoma preko koje diše i aspirira se, kao i gastrostoma - peg preko koga se hrani.

Nikola je do sada već tri puta bio na ivici života i smrti. Uporno se bori i trudi za svoj život. 

Nikola se zadnje dve godine leči u Turskoj. U bolnici Liv hospital, sa terapijama matičnim ćelijama. I njegovo stanje se dosta popravilo, u odnosu na to kakvo je bilo pre terapija. Počeo je da gleda, prati pogledom, jer mu se vid regenerisao. Reaguje na zvuk, iskazuje emocije, tako što plače ili se smeje u zavisnosti od trenutnog osećanja. Kad mu priđe neko koga ne poznaje, odmah je u grču i spazmu od straha. Od kako je primao terapije matičnim ćelijama i aktivno se rade fizikalne terapije, počeo je sve više da pomera svoje ruke, noge i pomalo telo. On još uvek ima spazam u rukama i nogama, ali je mnogo blaži, što nam daje nadu da će se on uz adekvatnu terapiju oporaviti.

Nikoli je potrebna finansijska pomoć za dalje lečenje matičnim ćelijama, operacije u zemlji i inostranstvu, logopedske i defektološke tretmane, rehabilitacije, medikamente, medicinski potrošni materijal, kao i za putne troškove i troškove smeštaja dok je dete na terapijama u zemlji i inostranstvu, jer je porodica u prethodne četri godine imala velike troškove i ne može više da se izbori sama. 

Ovim putem Fondacija Budi srećan poziva sve ljude dobre volje da pomognu Nikoli za lepše detinjstvo, tako što će poslati SMS sa brojem 72 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem e-doniraj  internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a

Cena SMS-a iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS-a, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Nikoli!

Uplatom na dinarski račun: 160-505638-48

Devizni račun: 00-540-0002723.8

IBAN/RS35160005400002723857

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati