Život

[ Izvor: K1 ]

15. 06. 2022. 21:42 1

Naučnici: Blizance odgajati kao jedinstvene osobe

Studiju o blizancima u Srbiji već 11 godina sprovodi Filozofski fakultet u Novom Sadu. O tome kakvi su rezultati istraživanja, kakvu ulogu u formiranju karaktera imaju geni, a kakvu sredina i treba li blizance razdvajati u školi ili ne, ovog jutra u "Uranku" na televiziji K1 bila su pitanja za molekularnog biologa Aleksandru Milutinović i psihološkinju Bojanu Dinić.

Molekularni biolog Aleksandra Milutinović istakla je da se naučnici trude da u ciklusu projekata "Ideja" saznaju kako genetičko nasleđe, a kako sredina oblikuju ljudsko ponašanje.

- Za nas su naročito važni blizanci. Između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca postoji svojevrsna razlika u pogledu genetičkog materijala. Dakle, jednojajčani blizanci dele kompletan genetički materijal, dok dvojajčani blizanci dele oko 50% materijala kao i svaki drugi brat ili sestra. To znači da određene razlike u ponašanju kod osoba koje imaju istu genetiku kreću od sredine. U jednom trenutku se ta sredina menja, dolazi do razdvajanja i tada do izražaja dolaze njihove individualne razlike - kazala je Milutinovićeva u "Uranku".

Ona ističe da su, sa naučnog stanovišta, blizanci značajni jer predstavljaju prirodni eksperiment, odnosno odstupanje pririode sa pozitivnim ishodom.

- Sklonost ka jednojajčanoj trudnoći se ne može naslediti i to je prosto odstupanje koje se dešava. Za razliku od njih, kod dvojajčanih blizanaca postoji nasledna komponentna koja je posledica hiperovulacije. Dvojajčani blizanci nastaju kada tokom jedne ovulacije dve jajne ćelije bivaju oplođene sa dva različita spermatozoida. Sklonost ka hiperovlulaciji se zasniva na određenim genima koji se nasleđuju sa majčine strane - objasnila je Milutinovićeva.

Ona naglašava da su češći dvojajčani blizanci i to kombinacija suprotnih polova.

- Postoje i slučajevi poluidentičnih blizanaca koji su i po izgledu i po karakternim osobinama slični oko 75%. Takođe, postoje i blizanci koji su kao slika u ogledalu, ali su takvi veoma retki - kaže ona.

Prijavite se u registar blizanaca

Milutinovićeva je gledaocima poručila da svi zainteresovani za učešće u istraživanju mogu da se prijave putem sajta www.blizanci.rs u registar blizanaca.

- Nakon toga zainteresovani dobijaju psihološke ankete koje popunjavaju sami ili sa roditeljima ukoliko su maloletni. Rade se i DNK analize koje su na dobrovoljnoj bazii iz kojih se izdvaja određeni genetski materijal koji nam pomaže da uvidimo kada su i na koji način određeni geni aktivni - objašnjava molekularni biolog.

Koje osobine nasleđujemo?

Psihološkinja Bojana Dinić ukazuje da sprovedena istraživanja pokazuju različite informacije o tome u kojoj meri je određena osobina nasledna.

- Osobine ličnosti kao što su recimo nečija sklonost ka doživljavanju negativnih emocija ili ka ekstrovertiji je nasledna u procentu od nekih 40 odsto. Inteligencija tu prednjači zato što je nasledna čak 70%. Dakle, genetika određuje koliki će naš intelektualan domet biti, ali je sredina ta koja ga oblikuje i razvija - kaže Dinić.

Dinić smatra da bi blizance trebalo odgajati kao jedinstvene osobe i da za to postoje praktični saveti.

- Ako se ranije blizanci nisu odvajali onda ne bi trebalo da budu u različitim odeljenjima. Sam polazak u osnovnu školu je već dovoljno stresan. S druge strane, i adolescenti su ranjivi na odvajanje, ali u tom periodu se već gradi jedinstveni "self" i to je nešto što mora da se neguje. Svaki od blizanaca ima svoja interesovanja, svoj krug prijatelja, svoje hobije...i nikako ih ne bi trebalo "gurati" da sve rade zajedno i nikako ih ne porediti po uspehu - naglašava ona.

Psihološkinja Bojana Dinić ukazuje da su blizanci specifični zbog dela života koji provode zajedno, ali i zbog te usmerenosti jednih na druge.

- Naučna istraživanja potvrđuju da oni razvijaju jednu posebnu emocionalnu vezu koja je nešto čvršća kod bliznakinja. To možemo da vidimo u situacijama kada recimo jedna sestra ima intervju za posao, a druga automatski zna kako se njena sestra oseća na razgovoru za posao - kaže psihološkinja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati