Život

[ Izvor: Nacionalna geografija ]

10. 04. 2022. 07:14 0

Najbrži, a preti im izumiranje: Gepardi nisu mace

Iran je jedna od poslednjih zemalja na svetu kojoj gepardi žive u divljini.

Iran ima samo 12 geparda na svom tlu u poređenju sa oko 50 iz 2017. godine, upozorile su tamošnje vlasti koje su ocenile situaciju "veoma kritičnom" jer gepardu preti izumiranje. Iran je jedna od poslednjih zemalja na svetu kojoj gepardi žive u divljini.

- Trenutno imamo samo devet mužjaka i tri ženke naspram 100 koliko ih je bilo 2010. godine, i njihova situacija je izuzetno kritično - rekao je zamenik ministra zadužen za prirodnu sredinu Hasan Akbari.

Gepardi su žrtve suše, lovaca ili ih pregaze automobili, posebno u pustinji u centralnom delu Irana gde se obično nalaze, rekao je Akbari. Međunarodna unija za očuvanje prirode klasifikovala je kao kritično ugroženu životinjsku vrtu podvrsta geparda, na latinskom "acinonyx jubatus venaticus", koji je poznat kao azijski gepard.

- Mere koje smo preduzeli na povećanju zaštite i reprodukcije (životinje) i postavljanje putokaza nisu bili dovoljni za spas ove vrste - dodao je iranski zvaničnik.

Iran, jedna od poslednjih zemalja na svetu kojoj gepardi žive u divljini, uz pomoć UN-a 2001. godine započeo je program zaštite geparda.

Geparda ima u velikom broju i na jugu Afrike, ali ih gotovo više nema na severu tog kontinenta i u Aziji. Gepard se smatra najbržom kopnenom životinjom na svetu koja može da dostigne brzinu do 120 kilometara na čas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati