Slobodno vreme

Milan Zarić

13. 09. 2019. 13:15 0

UGROŽENA VRSTA Na svetu postoje samo dva severna bela nosoroga, STRUČNJACI U PANICI

Na celoj planeti su ostale žive samo dve jedinke severnog belog nosoroga, i to ženke Fatu i Nadžin. Poslednji mužjak, Sudan, umro je prošle godine, što je izazvalo opštu paniku svetskih stručnjaka jer je ova vrsta postala ugrožena, preneo je CNN.

S obzirom na to da se radi o poslednjim predstavnicima te vrste, a ženke do sada nisu uspele do kraja da iznesu trudnoću, stručnjaci su odlučili da pokušaju da spasu opstanak tih životinja vanmateričnom oplodnjom.

 

U sredu su objavili da su uspešno oplodili embrione uzete iz ženki, i to uradivši zamrznutom semenom tečnošću iz mrtvih mužjaka. Embrioni su u dobrom stanju, čuvaju se u tečnom azotu, te će se u skoroj budućnosti prebaciti u odgovarajuću surogat majku.

Ako se zna da ženke Fatu i Nadžin do sada nisu uspele da iznesu trudnoću, očekuje se da će naučnici te embrione verovatno preseliti u ženku južnog belog nosoroga.

- Pre pet godina smo smatrali da je gotovo nemoguće stvoriti embrione severnog belog nosoroga, a sada smo to uspeli - rekao je Jan Stejskal iz zoološkog vrta Dvur Kralove, u kom su rođene jedine preostale ženke pomenute vrste.

 

Napomenimo i to, nosorozi su već duže vreme na meti lovokradica. Naime, u Aziji se tradicionalno veruje kako njihovi rogovi leče razne bolesti, pa je i potažnja za njima velika. Stručnjaci smatraju kako trgovanje rogovima nosoroga postaje unosniji posao od trgovanja drogom.

Upravo je zbog intenzivnog ilegalnog lova nedavno izumro zapadno-afrički crni nosorog, a organizacija koja se bavi zaštitom tih životinja smatra da je ugroženo i pet preostalih vrsta nosoroga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati