Život

J. V.

14. 08. 2021. 13:52 36

Krajina opet puna Krajišnika (FOTO)

U ovim letnjim mesecima u pojedinim području bivše Republike Srpske Krajine trenutno boravi i preko 50 odsto stanovnika, u odnosu na broj pre proterivanja u akciji "Oluja". Pojedini delovi Dalmacije i Like liče na život pre rata jer su zbog blizine mora i Plitvica trenutno tamo i po tri generacije Krajišnika. Čak i oni koji ne pamte rat jer se nisu bili ni rodili.

Koronavirus i otežano putovanje u druge zemlje opet ih je dovela u stari kraj. U opštinama kao što su Obrovac i Benkovac, koje imaju izlaz na more, sve vrvi od srpskih tablica. Slično je i u opštinama oko Knina, ali i Gračaca, Udbine, Plitvičkih jezera i Donjeg Lapca, kao i u nekim opštinama u na Baniji i Kordunu. U nekim selima u obrovačkoj opštini koja ima kanjon Krupe, Zrmanje, ali i Karinsko more trenutno boravi više od polovine broja stanivnika pre ratnih sukoba. To se vidi na primeru mesta poput Žegara, Golubića, Muškovaca, ali i Karina i samog grada Obrovca.

Zbog korone je manje kulturnih manifestacija, ali je krajem jula u Žegaru, jednom od najvećih srpskih sela u obrovačkoj opštini, održan vrlo posećeni fudbalski turnir. Tu su i večeri uz krajišju muziku u klubu "Zavičaj" u Žegaru. Slično je i u Erveniku i Kistanjama. Pojedini Krajišnici već godinama se na području Dalmacije i Like bave turizmom i iznajmljivanjem apartmana. Deo je u građevinarstvu, jer su zarade bolje nego u Srbiji, pa čak nego u nekim drugim zemljamama EU.

Bavljenje turizmom je pogotovu unosno na području Plitvičkih jezera, gde je noćenje teško naći ispod 70 evra. Slično je i uz jadransku obalu, ali ove godine i u dalmatinskoj zagori jer su dalmatinska sela sve popularnija. Međunacionalnih incidenata nije bilo. Deo Krajišnika radi i u restoranima uz obalu i u turističkim centrima.

Ostaje da se vidi da li će turizam Krajišnike trajnije vratiti u Krajinu. Ili makar deo njih. Pozitivne naznake postoje, jer je većina kuća obnovljena, kao i infrastruktura. Do kraja iduće godine, prema obećanju SNV-a, ne bi trebalo da bude niti jedna kuća bez struje, čak i one koje je nisu imale pre rata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati