Život

[ Izvor: cdm.me ]

10. 06. 2021. 20:35 38

Ratna slika iz Sarajeva 1992. koja slama srca

Novembar je 1992. godine, Sarajevo. Majka u zagrljaju drži uplakanu kćerkicu u autobusu koji kreće prema Češkoj. Fotografiju je na društvenim mrežama pre nekoliko dana objavio grčki fotograf Dimitris Mesinis, ne sluteći da sledi neobičan i dirljiv rasplet situacije. Dan-dva kasnije ispod fotografije se pojavio komentar: “Ovo smo moja mama i ja”, piše klix.ba.

Uplakana trogodišnja devojčica s fotografije, skoro tri decenije kasnije, prepoznala se. Grčki fotoreporter otkriva da je odmah stupio u kontakt sa sada 31-godišnjom Mašom iz Sarajeva, čiji je pogled na fotografiji usmeren prema ocu, ne znajući da ga zapravo gleda poslednji put.

Tada je, naime, s majkom preko Crvenog krsta krenula u Češku, a njen otac je ostao u Sarajevu. Godinu kasnije poginuo je.

Mesinis se za Makedonsku informativnu agenciju (MIA) prisetio trenutka od pre 29 godina, kada je snimio fotografiju.

- Sećam se trenutka. Tada je uz mene bio njen otac, ali nisam znao celu priču. Sada, kada sam stupio u kontakt s Mašom, rekla mi je da je ostala bez reči, da je shvatila da se radi o trenutku kada je poslednji put videla oca - ispričao je fotograf.

Već narednog dana nakon razgovora s Mašom, Mesinis je stupio u kontakt sa svojim prijateljem, fotoreporterom iz Sarajeva s kojim je sarađivao 1992. godine, i zatražio od njega da odštampa fotografiju, upozna majku i kćer, i da im je da.

Tako je fotografija iz novembra 1992. godine, u štampanom obliku, stigla u ruke Maše i njene majke. Taj trenutak snimio je fotograf Ademir Demiri, a fotografiju objavio novinar Kostas Kukoumakas iz grčkog izdanja "Weissa".

Maša je za "Weiss" kazala da je postojanje fotografije za nju donelo jednu vrstu osećaja oslobođenja.

To je u razgovoru rekla i fotoreporteru Mesinisu.

- Rekla mi je da je sve ovo vrlo emotivno, da joj postojanje fotografije, sada kada je ima u rukama, olakšava patnju - rekao je Mesinis za MIA-u.

Cela priča, ali i fotografija grčkog fotoreportera brzo su se proširili društvenim mrežama u Grčkoj, a Mesinis ne isključuje mogućnost susreta s Mašom, možda sledeće godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati