Život

Direktno.rs

29. 11. 2020. 16:46 6

Kako je Kockica objasnio zašto je važno da se očuva Jugoslavija (VIDEO)

Danas, 29. novembra, slavio se Dan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zemje koje više nema. Tog dana održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), u Jajcu, u Bosni i Hercegovini.

Neradni dani, polaganje zakletve, plave kape, crvene marame, bogata trpeza i razne svečanosti, samo su neke od stvari kojih se sa nostalgijom sećaju svi oni koji su proslavljali 29. novembar. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna ordenja.

Koliko je bio važan ovaj datum, kojim se obeležavalo "bratstvo i jedinstvo" jugoslovenskih naroda, svedoči i ovaj snimak Branka Kockice, koji objašnjava deci zašto je važno da sve republike u Jugoslaviji ostanu zajedno.

- Mi smo mala, siromašna zemlja, moramo biti zajedno, jer neka jaka, ekonomski silna zemlja, može da nas pregazi - objasnio je Branko Kockica.Zatim je to deci demonstrirao preko snopa pruća, koje je nemoguće prelomiti ako stoje zajedno.

- Složnu braću niko ne može da slomi, ali ako nas zavade pa nas razdvoje, onda jao, onda kuku, onda lele, onda mogu da nas slome kao od šale - zaključio je idol dece tog perioda, poznat po najpopularnijoj dečjoj emisiji "Kockica".

Nažalost, obistinilo se to što je Branko objašnjavao deci. Republike su se podelile, razdvojile, Jugoslavije više nema. Od subjekta, postali smo objekat istorije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati