Život

S. M.

29. 11. 2020. 19:52 0

"MUZIKA MI JE SVE" Slepa Petra, čudo od deteta za klavirom

Moj život je muzika i želim u budućnosti da svi slušaju moje kompozicije i tome ću se posvetiti - kaže slepa petnaestogodišnja Petra Spasojević, rodom iz Kuršumlije, koja živi u Novom Sadu, a koja je zablistala na nedavnom takmičenju u Budimpešti.

Ova izuzetno nadarena devojčica život je posvetila muzici, a prvih godina niko nije shvatao njen talenat. Trenutno je u prvom razredu srednje muzičke škole "Isidora Bajić" u klasi proferora Ane Frlin.

- Od najranijeg detinjstva igrala se klavirima. To su bile jedine igračke koje je razumela. Kada je imala dve godine kupili smo joj električni sintisajzer. Nismo razumeli njeno udaranje u dirke, tek mnogo godina kasnije, shvatila sam da je ona zapravo istraživala tonove - kaže njena majka Snežana.

Ona dodaje da su otišli iz Kuršumlije kada je Petra trebalo da krene u školu, jer Osnovna škola "Drinka Pavlovć" u Kuršumliji nije bila spremna da je primi.

- Suprug je napustio posao i sa Petrom došao u Novi Sad. Tu se upisala u Školi za specijalno obrazovanje "Dr Milan Petrović", a ja sam sa sinom ostala da radim. Tek nakon pet i po godina konačno smo se spojili. To se dogodilo posle silnih molbi koje sam slala za zaposlenje u struci. Konačno smo opet bili porodica. Sve to vreme Petra je rasla, učila, a tek u njenoj desetoj godini smo je upisali u muzičku školu. Nju sam izabrala slučajno, tragajući na internetu - priča Snežana sve muke kroz koje su prolazili i volju i ljubav ćerke prema muzici.

Ona dodaje da je Petra prvo takmičenje imala još kao samouki muzičar, kada je škola poslala na takmičenje u pevanju. Vratila se sa peharom. Odneli su još jednu pobedu u to vreme, jer je Petra od četvrtog razreda postala đak redovne škole "Sonja Marinković".

- Nismo muzički obrazovani i nismo na vreme prepoznali njen talenat. Tek kada smo kod nekih prijatelja videli da je Petra iz prve ponovila kompoziciju koju je njihovo dete uvežbavalo, odlučili smo da je upišemo u muzičku školu "Isidora Bajić". I zamislite, na prijemnom je član žirija bila profesor Ana Frlin, koja je bila i član žirija na tom takmičenju u pevanju na kojem je Petra nastupala. Ona se založila da je uzme i obučava. Tako je i danas, Petra svakodnevno vežba sa svojom profesorkom - dodaje Snežana.

Kako kaže, sa svakog takmičenje Petra je donela trofej. Zaredom tri godine nastupala je na ceremoniji otvaranja Svetske pijanističke konferencije, kao pobednica FIBA.

Njen talenat oduševio je i Nemanju Radulovića, koji je bio jedan od članova žirija na takmičenju u Budimpešti, gde je Petra bila jedan od četiri takmičara iz Srbije. Nakon tog takmičenja koje je snimljeno početkom septembra i trenutno se emituje na državnim televizijama pet zemalja, dobila je poziv od Radulovića da bude gost na njegovom koncertu na Kolarcu.

- Muzika je meni sve. U njoj pronalazim svoja osećanja i izražavam ih. Mnogo sam naučila o svetu kroz nju. Znate, nije dovoljno samo znati ponoviti tačno note, mora da postoji emocija - govori o svojoj ljubavi prema muzici Petra, dok se priprema za novi čas.

Otkriva i da komponuje i da ima već 100 kompozicija koje čekaju finalnu obradu kako bi ih objavila. Uskoro će objaviti Ariju br. 7. za klarinet i klavir.

- Želim u budućnosti da drugi čuju moje kompozicije i da preko njih postojim i ja, kada me ne bude bilo. To je moj san i život posvetiću tome - sigurna je u ono što želi mala Petra.

A život je pred njom, muzika takođe. U svom svetu ona stvara, sluša, radi, uživa i na sreću, mi imamo priliku da uživamo u njenom talentu, radu i ljubavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati