Ovo su generali koji su oborili dva moćna carstva (VIDEO) | Život | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

11. 11. 2020. 08:48 0

Ovo su generali koji su oborili dva moćna carstva (VIDEO)

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša. Srpska vojska imala je značajnog udela u okončanju rata, o čemu svedoče i reči nemačkog cara Vilhelma II, koje je uputio bugarskoj Vrhovnoj komandi: "Dozvolili ste da 62.000 srpskih vojnika odluči ishod rata. Sramota!"

Srpska vojska je ušla u rat sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem kao vrhovnim komandantom. Vojvoda Radomir Putnik bio je načelnik Vrhovne komande.

Srpska vojska je imala tri armije:

- na čelu Prve armije, nalazio se vojvoda Živojin Mišić;

- na čelu Druge armije, nalazio se vojvoda Stepa Stepanović;

- na čelu Treće armije, nalazio se vojvoda Pavle Jurišić Šturm.
Tokom rata došlo je do izmena na čelnim pozicijama u vojsci. Krajem 1915. godine, vojvoda Putnik je morao da odstupi zbog bolesti, a njega je nasledio Petar Bojović. Vojvodu Šturma je na Solunskom frontu zamenio general Miloš Vasić.

Savezničke snage na Solunskom frontu predvodio je francuski general Moris Saraj, kojeg je u januaru 1918. zamenio general Adolf Gijom. 

Gijom je tražio da Srbija proširi svoj deo fronta i na sebe preuzme još veću odgovornost u proboju Solunskog fronta. Ovom se oštro usprotivio Petar Bojović i tražio da bude obratno, jer je srpska vojska imala najveće žrtve.
Sukob je bio takav da je Bojović podneo ostavku regentu Aleksandru, a na njegovo mesto je postavljen Živojin Mišić.

Francuzi su smenili generala Gijoma i postavili generala Franše d'Eperea, čije trupe su uzele učešća u oslobađanju Srbije, pogotovo istočnog dela zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tweetfighting

Zoran Živković [30.11.2020.]


Video dana

Sve je u balansu

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati