Život

[ Izvor: Blic ]

22. 06. 2020. 16:21 1

PREPOZNAVAO TUMOR DODIROM Ko je bio dr Radan Džodić?

Srbiju je potresla vest da je prof. dr Radan Džodić, čuveni onkolog i endokrinolog, nekadašnji direktor Instituta za onkolologiju i radiologiju Srbije i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, preminuo od posledica koronavirusa u 68. godini.

Za medicinsku struku, njegov odlazak je preveliki gubitak, jer je prof. Džodić bio naš najbolji hirurg onkolog, posebno kada je reč o tumorima štitne žlezde. U karijeri koja je trajala duže od 40 godina operisao je više od 10.000 pacijenata.

Za pacijente kojima je spasio život, a takvi se broje hiljadama, njegov odlazak je poput odlaska najbližeg člana porodice. Mnogo je onih koji decenijama svedoče da im je prof. Džodić samo na dodir, bez ikakve prethodne dijagnostike, nepogrešivo rekao da li imaju benigni ili maligni tumor na štitnoj žlezdi i da li je operacija neodložna ili bi pacijent ipak mogao da sačeka još neko vreme.

Bio je jedan od najcenjenih hirurga onkologa ne samo kod nas, već i u svetu.

Zaslugom prof. Džodića u srpsku medicinu je uvedena obavezna provera limfnih čvorova stražara jugulo-karotidnih regija vrata kod raka štitaste žlezde. Ova orginalna hirurška metoda citirana je u brojnim časopisima. Osmislio je i tehniku oslobađanja akcidentalno podvezanih laringealnih nerava sa ciljem poboljšanja tegoba i vraćanja pokretljivosti glasnica. Jedini u Srbiji i regionu rutinski je izvodio ovu tehniku. Imao je i originalnu tehniku očuvanja paratireoidea na vensko-arterijskoj peteljci.

U karijeri koja je trajala duže od 40 godina nije imao nijednu mrlju. Kako je to postigao, objasnio je u jednom od intervjua:

- Ja sam u ovoj kući od svoje 22. godine života. Kada imate odličnog učitelja koji je bio dobar hirurg i veoma dobar čovek, a ja sam imao privilegiju da učim od prof. Milićevića, to je normalan sled događaja... A u medicini dobar doktor mora da bude dobar čovek, a dobar hirurg mora da bude mnogo dobar čovek. Zahvaljujući tim počecima, kada smo krojačkim santimetrom uspevali da izmerimo svaki tumor u milimetar, kada smo uzimali valjane anamneze, učili kako se razgovara sa čovekom koji ima zloćudnu bolest - govorio je prof. Džodić.

U poslu hirurga koji se bori protiv najteže bolesti neophodni su istrajnost, poštenje i iskrenost, govorio je prof. Džodić:

- Ona čuvena tri "P" - poštenje, privrženost poslu i profit - u Srbiji se teško postiže. To je izreka mog prijatelja prof. Dejana Ilića koji je 30 godina radio u Varti. On je izmislio bateriju za pejs-mejker koja traje više od 10 godina.

Prof. dr Radan Džodić bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hiruških udruženja. Objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisma. Sa funkcije prvog čoveka Instituta gde je proveo gotovo čitav radni vek povukao se prošle godine iz privatnih razloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati