Poznati

Irena Dedakin

03. 07. 2020. 19:57 0

Ko je žena uhapšena za saučesništvo u pedofilskom skandalu?

Gilen Maksvel, bivša partnerka i dugogodišnja prijateljica ozloglašenog miljardera Džefrija Epstina, optuženog za podvođenje maloletnih devojčica, konačno je pronađena i uhapšena.

Epstin je nakon optužnice i hapšenja izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji u avgustu prošle godine. Zbog bliskih veza sa bivšim i trenutnim predsednikom SAD Bilom Klintonom i Donaldom Trampom, na internetu su osvanule teorije da Epstin sebi nije oduzeo život već je ubijen od strane političkih moćnika kako bi se prikrila njihova umešanost u stravičan zločin za koji je Epstin optužen.

Protiv milijardera je još 2005. godine podignuta prva optužnica za podvođenje maloletnice koja je izjavila da je bila naterana da gola masira Epstina i za to dobila 300 dolara. U njegovom domu tada su pronađene dve skrivene kamere i veliki broj slika mladih devojaka, kao i nekoliko knjiga o seksualnom ropstvu.

Nakon prve devojčice, sudu je za slične krivične radnje prijavljen još nekoliko puta, pa se u ceo slučaj umešao i FBI. Zbog svoje pozicije i uticaja u društvu uspeo je da postigne dogovor i izbegne zatvorsku kaznu. Tokom sledeće decenije i po, Epstin je bio suočen sa mnogobrojnim sličnim optužbama, a tokom 2008. godine je neko vreme bio i zatvoren. Iako je praksa da seksualni prestupnici kaznu služe u državnom zatvoru, Epstin je odveden u privatno krilo jedne ustanove, a nakon tri i po meseca dobio je dozvolu da bude na slobodi 12 sati dnevno, šest dana u nedelji. Ovakve i slične privilegije dešavale su se sve do prošle godine kada je konačno uhapšen.

Protiv Epstina su potignute brojne optužnice, a među njima su tvrdnje da je odgovoran za dovođenje u SAD maloletnih devojčica iz Brazila i drugih zemalja Latinske Amerike, kao i bivših Sovjetskih republika, kako bi ih potom iskorišćavao za seksualne radnje. Optužen je i da ih je terao da “vrbuju” druge devojčice i tako zarade dodatni novac.

U svemu tome mu je, navodno, pomagala Gilen Maksvel.

Pripadnica britanskog visokog društva, Maksvel je odrasla privilegovana jer joj je otac bio Robert Maksvel, medijski mogul koji je početkom devedesetih godina prošlog veka bio i urednik lista "Dejli mirror". Epstina je upoznala u to vreme i ubrzo su otpočeli romantičnu vezu. Iako takav odnos nije potrajao, ostali su prijatelji.

Prema navodima medija, upravo su veze koje je Gilen imala bile od presudnog značaja Epstinu u kreiranju kruga za podvođenje maloletnica. Na osnovu svedočenja žena koje tvrde da su u detinjstvu bile zlostavljane, Maksvel je imala ključnu ulogu u zataškavanju stravičnog zločina. Ne samo to, ona je kao "majčinska figura" lakše prilazila devojčicama i ulivala im poverenje.

Od kada je Epstin uhapšen, Gilen se gubi svaki trag. Odjednom se više nije pojavljivala na događajima na kojima je inače bila obavezni gost, a samo nedelju dana nakon njegovog lišavanja slobode, nekadašnja pripadnica visokog društva zatvorila je svoju kompaniju The TerraMar Project koja se bavila lobiranjem za zaštitu okeana. Uhapšena je juče u Nju Hempširu, u prostranoj kući na ogromnom imanju, pa se čini da se nije odrekla svojih privilegija čak ni u bekstvu.

Ono što sada okupira zainteresovane za ovaj slučaj jeste za koga će se još otkriti da je umešan u lanac pedofilije koji se prikrivao decenijama. Jedna od žrtava dala je intervju BBC-ju prošle godine navodeći britanskog princa Endrjua (sina kraljice Elizabete) kao jednog od saučesnika. On ju je, navodno, nakon što je kao sedamnaestogodišnjakinja namamljena od strane Gilen Maksvel, seksualno zlostavljao. Princ je te tvrdnje negirao, ali kako se ispostavilo u kasnijem izveštaju koji je podneo FBI, Endrju već neko vreme odbija da sarađuje na slučaju.

Da li će on biti sledeća javna ličnost za koju će se otkriti da je upletena u ovaj slučaj i kakve će to posledice imati po kraljevsku porodicu? Da li će hapšenje Gilen Maksvel uticati na predsedničke izbore koji će se održati u novembru, imajući u vidu da je Donald Tramp više puta viđen u njenom društvu?

Informacija da je Džefri Epstin imao skrivene kamere u više svojih nekretnina u kojima je podvodio devojčice drugim javnim ličnostima je potvrđena. Svrha toga je bila posedovanje materijala kojim bi mogao da ucenjuje ljude na pozicijama moći.

Ostaje da vidimo da li će u javnost uskoro izaći potvrda da je pedofilski krug moćnika mnogo širi, kao što se i u startu sumnjalo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati