Muzika

Direktno.rs

29. 11. 2021. 22:02 0

"Parni valjak" zasvirao u Beogradu '75-te: "Moj prvi koncert"

Rok bend "Parni valjak" obeležava 46. godina postojanja.

"Parni valjak" je zagrebački rok sastav osnovan 1975, koji je još uvek aktivan, iako je pravio pauzu 1988. godine, a zatim bio rasformiran u periodu 2005. do 2009. godine.

Danas obeležavaju 46 godina od nastanka, a šta se dogodilo tog 29. novembra 1975. objavili su na Instagramu.

"Svoj prvi koncert odsvirali smo 29.11.1975. Danas slavimo 46. rođendan!", piše ispod fotografije, a ta svirka se dogodila u beogradskoj hali "Pionir".

Uz mnoštvo čestitki ima i onih kojima je to bio prvi koncert u životu. "Bio je to i moj prvi koncert! Starci su rekli da idu na put..al im je pukla guma na autu pa su se vratili doma...".

Grupu osnivaju Husein Hasanefendić i Jurica Pađen uz pomoć Vladimira Mihaljeka Mihe, menadžera Bijelog dugmeta i Grupe 220, pa je tada vladalo pogrešno mišljenje da je Parni valjak zagrebačka verzija Bijelog dugmetaNjima se nešto kasnije pridružuju Zlatko Miksić Fuma kao bas gitarista, Aki Rahimovski kao vokal i bubnjar Srećko Antonioli.

Grupa je uskoro počela da izdaje singlove, ali zbog loših tekstova i navodnih krađa melodija bivaju napadani od strane kritike. U prvoj godini svog postojanja, grupa je imala 154 nastupa, a prvi je bio na koncertu održanom 29. novembra 1975. godine u beogradskoj hali Pionir, gde su nastupili sa Oliverom Mandićem i YU grupom, i bili najavljeni kao Grupa 220, koja se u to vreme raspala, zbog čega su svirali pod imenom Parni valjak.

Naziv grupe je predložio Zlatko Miksić, prema prvoj pesmi koju su uvežbali da sviraju kao novi bend. Bila je to pesma "Ja sam parni valjak" koju je Hasanefendić napisao dok je još bio član Grupe 220.

U bogatoj karijeri Parni Valjak je objavio 17 studijskih albuma, 14 singlova, 5 albuma snimanih uživo i 4 kompilacije.

Evo nekih od najvećih hitova legendarnog benda:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati