Muzika

I. V.

11. 05. 2021. 07:00 5

DANAS, 11. MAJA: Naprosto se tuga desi...

"Život? To ti je, znaš ono na grobu, pa kad piše godina rođenja i godina smrti. - E ona crtica između, to je život". U maju još uvek zriju komšijske bašte, a veliki Đole danas, 11. maja, proslavio bi 68. rođendan.

"Ne vredi nam brinuti deco... Sve je to zapisano tamo negde gore u zvezdama... Aha... Samo je rukopis malo nečitak? Ključ je u našim snovima. Snovi su ti čudesni rezervoari naših budućnosti”. Da, to može samo Balašević... Otišao si pre 81 dana, u besmrtnost, i ostavio nas uplakane, da žalimo za večitim dečakom iz „Nova Sada“.

"Ima tišina kojih se sećam više nego najlepših reči". Ostavio si nam stihove, priče i refrene, u desetinama neprolaznih hitova, da pamtimo ljubavi, detinjstvo, školske i vojničke dane, suze, smeh, sreću, radost... Pisao si svima nama, bio deo naših života i član naših porodica. Sada nas gledaš sa neba...

"Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati...". Možda su se ogrešili, a ti bi nam rekao „Ne, nisu!“, što te još nema, a sigurni smo da će te kad-tad biti - u školskim udžbenicima, kako bi naši naslednici uvideli kako su im roditelji bili srećni što su bili savremenici takvog genija. A, možda se jednog dana bude izučavao predmet "Balašević“ jer ti si pisao o našim životima, najtananije, a mi pamtili i upijali svaku tvoju reč, zarez i tačku.

"I ne pravi od tuge nauku...". Uvek si bio protiv "ovih“, često ih opevajući, a ON ni do danas nije nijednom rečju pomenuo Đoletovo ime posle smrti. Ime najvećeg kantautora bivše Jugoslavije. Plakali su svi, od Vardara do Triglava, a tvoja najveća pobeda je ta što te ON nije ni pomenuo.

"Kad odem, kad me đavo isprati, glavnim sokakom. I kad mesečina zaveje moj trag, nemoj tugovati, jer jednom svakom mali nemi slavuj doleti na prag...". Negde gore, odakle nas gledaš, sigurno se i sad smeškaš, tražiš novu rimu i spremaš nam nove radosti i tuge, osmehe i suze, do nekog novog susreta, do nekog novog cirkusa...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati