Muzika

Irena Dedakin

21. 04. 2021. 21:02 0

Zagrebački "Porto Morto": Publika u Srbiji reaguje na nas bolje nego u Hrvatskoj

Zagrebački progresiv pop bend "Porto Morto" poslednjih godina važi za jedan od vizuelno najinteresantijih pojava na regionalnoj muzičkoj sceni.

Iza sebe imaju dva studijska albuma - "Porto Morto" (2016) i "Portofon" (2019), a krajem marta objavili su singl "Čekam ih" kojim najavljuju treći album.

Kako navode, ovim izdanjem žele da predstave novi scenski identitet, ali i novu eru u svojoj karijeri.

- Nadolazeći, treći autorski LP album grupe "Porto Morto" donosi naše viđenje savremenog radijskog pop zvuka. Iako, čušpajz kojekakvih stilskih i žanrovskih izleta, mi ga smatramo najkonkretnijim uratkom benda do sad. Postava benda i autorski tim je isti kao i na prethodnom "Portofonu", proces rada dosta sličan, ali u odnosu na navedeni, gde smo probali dobiti tu strukturalnu jednostavnost izraza pop formata ali slojevito i u našem stilu - "Portopop" možda nudi još korak dalje u tom smeru, nudeći neka nama zanimljiva muzička i umetnička rešenja te naše susrete s nekim malo modernijim muzičkim stilovima koje još do sada nismo pomnije istraživali.

Na pitanje da li smatraju da je publika u regionu otvorena za neki novi zvuk odgovaraju jasnim "da" i dodaju da je na zagrebačkoj muzičkoj sceni u poslednjih pet godina primetan "veliki entuzijazam i milina".- Džez scena je buknula, u predkoronskom vremenu Zagreb je nudio svaki dan live nastupe muzičara i bendova svetskog ranga, autorske muzike izvan ustaljenog diktiranih I trendovskih stilsko-umetničkih kanona, otvorilo se dosta klubova, ukratko, mislimo da Zagreb nikada nije imao življu i organskiju scenu. Ali sve je to ispod radara, te je pitanje koliko će toga nakon korone ostati - kažu momci iz "Porto Morto" za Direktno.

Imali su nekoliko nastupa u Srbiji. Kako na njihov zvuk reaguje publika u našoj zemlji?

- Koliko smo videli na koncertima, prilično dobro. Čak i bolje nego u Hrvatskoj, svakako podjednako. Svirali smo dosta po regionu do pandemije, baš nam je zbog prvog lokdauna otkazan prvi samostalni "Porto" koncert u legendarnom beogradskom Domu Omladine.Jednom prilikom su primetili da "masovni mediji prislilno nameću neukus". U moru tog neukusa, šta je to što njih izdvaja na muzičkoj sceni?

- Možda nas izdvaja to što se trudimo ne "gažirati" već nastojimo da pristupimo svakoj novoj pesmi, projektu ili nastupu sa stavom da se svaki put bez izuzetka potrudimo da prenesemo našoj publici celokupno "Porto" iskustvo, a ne samo informaciju. 

Kada je u pitanju osvajanje stranog tržišta, kažu da očekivanja za sada još uvek nemaju, ali da su želje I fantaziranje - tu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati