Muzika

Direktno.rs

04. 03. 2021. 12:54 0

Nije dočekao: Njegova pesma se orila Sanremom

Iako ovih dana ceo region šalje pohvale na adresu Nade Topčagić jer se njen hit "Jutro je" čuo na jednom od najvećih muzičkih festivala Sanremo, prave zasluge zapravo idu pevaču i kompozitoru Miši Markoviću, koji je napisao ovu numeru.

Nažalost, Miša nije dočekao svoj najveći svetski uspeh u karijeri. Marković nas je napustio u septembru prošle godine, u 71. godini.

Miša Marković započeo je svoju muzičku karijeru kao pevač, gitarista i kompozitor rok grupe "Mladi lavovi". Na Omladinskom festivalu u Subotici 1971. počinje profesionalnu solo pevačku karijeru da bi tokom naredne decenije već imao snimljenih 47 singlova.

Sa prodatih preko milion ploča, bio je jedan od najtiražnijih pevača diskografskih kuća a njegove pesme bile su u vrhu svih top lista tadašnje Jugoslavije.  

Na festivalu  "Beogradsko proleće" 1972. kao pevač osvaja prvo mesto u kategoriji starogradskih pesama i romansi sa pesmom 2Susret" Đorđa Karaklajića.
Smatrajući da  narodna muzika mora biti  bazirana na nacionalnom folkloru,  poslednje tri decenije  posvećuje kompozitorskom radu u folk muzici, stvarajući muziku u duhu svojih uverenja.

Sarađivao je sa najznačajnijim izvođačima folk muzike, a njegove najpoznatije pesme su evergreen hitovi novokomponovane muzike kao što su: "Srce je moje violina" Lepe Lukić, "Ej, Branka, Branka" Tome Zdravkovića, "Pamtim još" Hanke Paldum, "Ruzmarin" Merime Njegomir, "Kunem ti se životom" Vesne Zmijanac, "Recite mu da ga volim" Lepe Brene i mnogi drugi.

Preko šest miliona ploča prodato je sa kompozicijama koje potpisuje Miša Marković. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, medju kojima i "Priznanja za ukupan doprinos Srpskoj folk muzici" i "Povelje za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva na polju džeza, zabavne i rok muzike".Podsetimo, u utorak uveče, kada je i počeo festival italijanske kancone u Sanremu, glavna zvezda bio je as Milana, Zlatan Ibrahimović, a njega su organizatori najavili kompozicijom "Jutro je", koju je Nada Topčagić otpevala davne 1990. godine. Dok je fudbaler silazio niz stepenice, puštena je ova srpska folk numera, uz koju je Ibra nedavno i slavio u svlačionici, kada je postigao 500. gol u karijeri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati