Muzika

Direktno.rs

22. 02. 2021. 19:41 2

"Jesen stiže": Pesma je bolela i ranije, a sad…

Jedna od najpopularnijih pesama Đorđa Balaševića, numera "Svirajte mi, jesen stiže dunjo moja", skoro 40 godina nakon objavljivanja i dalje izaziva jake emocije, a posebno je teška poslednjih dana, od kad nas je zauvek napustio njen autor.

"Nikom ne pričam o tome, brzo dođe taj talas i znam da ću da potonem", peva Đole u "Jesen stiže", pesmi koju je snimio davne 1983. godine. Ona je objavljena na njegovom drugom studijskom albumu "Celovečernji the Kid" koji je postigao ogroman uspeh širom bivše Jugoslavije.

Panonski mornar je jednom prilikom rešio da iznese detalje o ovoj pesmi, priznavši tada da su pojedini stihovi zasnovani na istinitim događajima.- Bio sam u subotu u Budvi, kod prijatelja Purka. Kod druga iz vojske. Jeste, upravo kod onoga kojeg sam stekao "uz hroničnu upalu zgloba", nije baš sve u pesmama izmišljeno? Ok, pominje se tu nešto ovlaš i "grob", ali ne bih na tome insistirao, to je više zbog stiha? Dovoljno je već i to što starimo, pa je sve manje prilika na koje jedan drugoga možemo pozvati? Daleko za nama su i svadbe, i krštenja, i prvi dečiji rođendani, i odbrane okasnelih diplomskih radova - naveo je Balašević jednom prilikom u otvorenom pismu koje je objavio nakon što je održao govor na jednom skupu u Budvi.

Ova numera je lako pronašla put do srca Balaševićevih obožavaoca, ali i onih koji se možda ne smatraju velikim ljubiteljima njegove muzike. Čak i oni koji ne znaju ceo Đoletov opus napamet, osetili su nešto u ovoj kompoziciji.Možda je njena tajna u univerzalnosti priče o kojoj panonski mornar peva. Čini se da većina ljudi može da se pronađe u stihovima ove pesme jer je gotovo svako barem jednom u životu osetio agoniju neuzvraćene ili neprežaljene ljubavi.

"Spas mi donose cigani, oni imaju srce za svakog od nas, briga njih, oni me pitaju, šta da sviraju", kaže Balašević opisujući scenu tugovanja za ljubavlju koja je daleko od nas.O uspehu ove pesme svedoči broj pregleda na Jutjubu (samo na jednom snimku ima skoro šest miliona), ali i komentari Đoletovih obožavaoca, koji shvataju veličinu njegovih reči.

"Pesma je bolela i ranije, ali sada boli još više, kad Đoleta više nema", "Svaka reč, svaki stih napravljen, krojen sa merom, sa razlogom. Svaka strofa nosi priču, težinu, smisao, život. Kakav dar! Kakav umetnik!", "Đole, rekao si sve i za mene ovom pesmom. Hvala ti na njoj i na svim ostalim tvojim remek delima", samo su neki od komentara kojim Balaševićevi ljubitelji iskazuju bol zbog gubitka ovog velikog umetnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati