Muzika

Direktno.rs

10. 08. 2020. 20:54 0

Vitni Hjuston: Od afroameričke dive do tragičnog sunovrata

Vitni Hjuston, jedna od najvećih muzičkih zvezda dvadesetog veka, juče bi napunila 57 godina. Vest o njenoj smrti pre osam godina uzdrmala je ceo svet jer se znalo da je pevačica vodila bitku sa mnogim unutrašnjim demonima.

Hjuston je vanserijske glasovne mogućnosti pokazala još kao jedanaestogodišnja devojčica kada je počela da peva u horu baptističke crkve blizu porodične kuće. Odrasla je u porodici muzičara, a toku njene karijere, ali i veličini talenta, pomogla je činjenica da joj je rođaka niko drugi do slavna Dion Vorvik.

Tokom višedecenijske karijere zabeležila je uspehe o kojim neke mlađe zvezde danas mogu samo da sanjaju. Pored Arete Frenklin izdvaja se kao afroamerička pevačica najmoćnijeg glasa, a raspon njenog  glasa i visine koje je uspevala da "pogodi" smatraju se vokalnim ciljem gotovo svih pevačica.

Najveći momenat njene karijere svakako je bio film "The Bodyguard" i propratna pesma "I Will Always Love You". To je bio trenutak kada je Hjuston pokazala glumački talenat i dokazala da je sposobna da iznese veliki film, pa je čak i slavni Kevin Kostner bio u njenoj senci.

Iako je film ostvario ogroman uspeh širom sveta, balada koja govori o ljubavi koja opstaje uprkos svim preprekama lansirala je Vitni u visine o kojima verovatno nije ni sanjala. Ova pesma, pored toga što je vole ljubitelji muzike svih generacija, na putu je da ostvari milijardu pregleda na platformi Youtube.

Da li je slava doprinela njenom sve češćem prepuštanju drogama i alkoholu? Sigurno da pritisak koji je osećala od velikih producentskih kuća, očekivanja publike, ali i konstantno zadiranje u privatnost od strane medija nisu mogli da joj pomognu na životnom putu.

Njen neslavan brak sa muzičarem Bobijem Braunom bio je praćen iz minuta u minut, a Vitni je često bila žrtva njegovog neverstva, a jednom prilikom ga je optužila i za nasilje. Slučaj je došao do suda, ali je Vitni bila uz svog supruga tokom celog skandala, a on je izričito negirao da ju je ikad tukao.

Tada se pisalo da je upravo Braun uveo pevačicu u svet opijata i doprineo njenom sve češćem oslanjanju na pomoć ilegalnih supstanci. U svojoj autobiografiji koja je izdata 2008. godine, Braun je napomenuo da je njihov brak od početka bio osuđen na propast i da je Vitni odlučila da stupi u brak sa njim iz jednog razloga – kako bi "očistila" sliku o sebi koja se sve češće pojavljivala u javnosti.

Naime, tih godina su kružile priče da je Vitni u vezi sa svojom dugogodišnjom najboljom prijateljicom Robin Kraford.

U intervjuu koji je dala britanskom Gardijanu u novembru prošle godine, Kraford je priznala da je njen odnos sa Hjuston bio "intiman na svim nivoima". Otkrila je da je njihov odnos počeo da se ruši kada je pevačica počela da se zabavlja sa glumcem Edijem Marfijem i kada se kasnije udala za Bobija Brauna. Sisi Hjuston, Vitnina majka, zatražila je tih godina od Robin da se ne pojavljuje sa pevačicom u javnosti zbog natpisa da su u lezbejskoj vezi.

Kraford se nakon povlačenja iz života voljene pevačice udala i sa svojom novom partnerkom dobila dvoje dece. Sve do Vitnine smrti 2012. godine, supruzi je govorila da ako ikada odluči da pozvoni, vrata za Vitni će biti otvorena.

Karijera Vitni Hjuston je na prelasku u novi vek naišla na ne toliko plodonosan period, ali je 2009. vlasnica najmoćnijeg glasa odlučila da se vrati na svetsku scenu. Izdala je album "I Look To You" na kojoj se našla istoimena kompozicija.

Reči pesme su upućene Bogu, a mnogi su se nakon njene smrti vraćali toj pesmi i tumačili je kao pevačicin oproštaj.

Novac, slava i ljubav cele planete nisu bili dovoljni. Nakon višedecenijskog uspeha, Huston je preminula u 48. godini, a zvaničan uzrok smrti je davljenje u kadi nakon srčanog udara. Svemu tome je doprinela i velika količina kokaina pronađena u njenoj krvi.

Dokumentarac o njenom životu koji je imao premijeru na festivalu u Kanu pre dve godine izneo je tvrdnje da je Hjuston bila žrtva seksualnog zlostavljanja kao dete. Za to je optužena Di Di Vorvik, rođena sestra slavnije Dion. Ovo je potvrdio i Vitnin polu brat, bivši NBA igrač Geri Garland Hjuston, ali i pevačicina asistentkinja Meri Džouns. Ona je navela da je Vitni nekoliko puta govorila da je bila zlostavljana od strane jedne žene kada je bila dete.

Život Vitni Hjuston je bio sve samo ne bajka, iako se od nje uvek očekivalo da se tako ponaša zbog finansijskog i karijernog uspeha. Tragedija njene priče prenela se i na njenu ćerku koju je dobila tokom braka sa Bobijem Braunom. Dvadesetdvogodišnja Bobi Kristina Braun je pronađena u nesvesnom stanju u kadi svog doma četiri godine nakon smrti majke. Šest meseci kasnije je preminula.

Nabrojati sve nagrade koje je dobila tokom života trajalo bi predugo, ali tu su mnogobrojne Grammy, AMA, Billboard i BRIT statue koje svedoče njenom uspehu. U srcima ljudi širom sveta, Vitni će ostati zapamćena po hitovima koji traju od osamdesetih godina prošlog veka. Za mnoge vlasnica najlepšeg glasa ikada ostavila je za sobom zaveštanje koje, za sada, još uvek niko nema moć da nadmaši.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati