Muzika

Direktno.rs

26. 05. 2020. 07:03 0

Srceparajuće pesme koje su inspirisale PRAVE ljubavi

Da bi se napisala zaista dirljiva ljubavna pesma potrebne su prave emocije koje stoje iza nje. Verovatno su zbog toga neke od najlepših balada priče o pravim ljudima i pravim vezama. Kada otkrijete kako su nastale, neke pesme će vam zvučati možda još bolnije...

Juan Makol, "The First Time Ever I Saw Your Face" (1957)

Ne može se sakriti romansa u priči u kojoj Juan Makol prvi put peva ovu divnu pesmu Pegi Siger preko telefona iako se, u realnosti, u to vreme nisu baš dobro slagali. Juan je flertovao sa Pegi premda je bio oženjen za drugu i proći će dve decenije pre nego što su oboje bili slobodni i mogli da budu zajedno "kako dolikuje". Bili su u braku od 1977. do njegove smrti 1989. i imali su troje dece.

- U to vreme Juan je bio ludo zaljubljen u mene i nije me ostavljao na miru a ja sam bila još "beba" i samo sam mislila na pevanje. Pisao mi je pisma i ponekad zvao telefonom. Jednom prilikom sam mu rekla da mi treba neka nova ljubavna pesma a on me je pitao, "Šta kažeš na ovu?" i otpevao mi je preko telefona. Bilo je očigledno da ju je napisao za mene. Nikada je više posle toga nije pevao - rekla je Pegi Siger u intervjuu za "BBC" pre nekoliko godina. Tom prilikom je priznala i da se tokom poslednje godine njegovog života zaljubila u svoju najbolju prijateljicu i da je tek tada, u stvari, shvatila kroz šta je Juan prolazio kada je napisao "The First Time Ever I Saw Your Face".

Džoan Baez, "Diamonds and Rust" (1975)

Krajem 1974. Bob Dilan je pozvao bivšu devojku i koleginicu Džoan Baez iz telefonske govornice negde na američkom srednjem zapadu i izrecitovao joj stihove svoje nove devetominutne pesme. Kada ju je čula Džoan je, zauzvrat, napisala svoje remek delo, nostalgijom natopljeno sećanje na Dilanov nestalan talenat, njegovo nerazumevanje njene poezije, pesmu protkanu sopstvenim osećanjima o ljubavi i gubitku. Kakav telefonski poziv!

Bob Dilan, "Sara" (1976)

I Dilan je napisao mnoge pesme dostojne Nobela. Glavna među njima je "Sad Eyed Lady of The Lowlands" (1966), predivni hvalospev misterioznoj ženi "sa očima poput dima". Ta dama je bila Sara Lounds, što je Dilan kasnije potvrdio u pesmi "Sara", još jednom klasiku o ljubavi njegovog života: "tako je lako gledati je, a tako teško objasniti". Sara je bila prva Dilanova supruga, od 1965. fo 1977. Iako je ovo najotvorenija Dilanova pesma o njegovom privatnom životu, nastala je u vrlo burnim vremenima za njegov brak. Godinu pre nastanka pesme Dilan i Sara su jedan period živeli razdvojeno a marta 1977. Sara je podnela zahtev za razvod.

The Beatles, "Something" (1969)

U svojoj autobiografiji Peti Bojd tvrdi da joj je njen tadašnji suprug Džordž Harison otpevao ovu nežnu himnu ljubavi u njihovoj kuhinji "i rekao mi je da ju je napisao za mene". No, sam Harison je govorio da je pesma posvećena bogu Krišni. Kako god bilo, reč je o đavolski dobroj ljubavnoj pesmi. Džon Lenon je izjavio da je to najbolja stvar sa ploče "Abbey Road", a Pol Makartni da je to najbolje što je Džordž Harison ikada napisao.

Eric Klepton, "Layla" (1970) i "Wonderful Tonight" (1977)

Erik Klepton zaljubio se u Peti Bojd dok je još bila udata za Džordža Harisona. Kao posledica toga nastala je "Layla", pesma naslovljena prema istoimenoj knjizi o zabranjenoj ljubavi. Na njoj možete čuti jedan od najboljih gitarskih sola i Kleptonov očajni vrisak, "bacila si me na kolena". U mirnija vremena, kada su Erik i Peti bili u sigurnoj vezi, Klepton je napisao "Wonderful Tonight" o tome kako je Peti lepo izgledala dok je birala haljinu za večernji izlazak.

Fleetwood Mac, "Rumours" (1976)

S jedne strane članovi benda "Fleetwood Mac" imali su sredinom sedamdesetih zamršene i nesrećne ljubavne živote, ali, sa druge, iz tog očaja i besa rodio se "Rumours", jedan od najboljih rok albuma.

Lindsi Bakingem napisao je "Go Your Own Way" i "Second Hand News" o koleginici iz benda Stivi Niks, dok je Stivi pisala o usamljenosti i Lindsijevom neverstvu u "Dreams". Barem je Kristin Mekvi ponudila srećnije viđenje romanse u "You Make Loving Fun". Problem je, samo, što pesma nije bila o njenom suprugu, basisti Džonu Mekviju, već o šefu rasvete benda...

Nik Kejv, "Black Hair" (1997)

Žena sa kosom tamnom kao mastilo i crnom kao najdublje more je Pi Džej Harvi. Kejv je imao kratku vezu sa ovom muzičarkom, ali je ona ostvarila snažan uticaj na njega. Bila je inspiracija za još dve pesme na albumu "The Boatman’s Call" (1997) - "West Country Girl" i "Green Eyes", a ponovo je iskrsla i 2008. na numeri "More News From Nowhere".

Ejmi Vajnhaus, "Back To Black" (2007)

Ejmi je svoju najpoznatiju pesmu napisala ubrzo nakon što ju je ostavio dečko Blejk Filder-Sivil. "Black" (crno) iz naslova odnosi se na alkohol, depresiju i heroin kojima se Ejmi vratila nakon raskida, što ovu žalopojku o izgubljenoj ljubavi čini još tragičnijom, s obzirom na njenu preranu smrt samo nekoliko godina kasnije.

Lenard Koen, "So Long Marianne" (1967)

Kanađanin Lenard Koen upoznao je (udatu) Norvežanku Merijen Ilen 1960. na grčkom ostrvu Hidri. Kazao je da je ona bila najlepša žena koju je ikada upoznao i postali su ljubavnici (pošto je tadašnji Merijenin suprug "maznuo" Koenovu devojku). Merijenina fotografija nalazi se na poleđini Koenovog drugog albuma "Songs from a Room" (1969) a posvećena joj je i pesma "Bird on the Wire", ali Merijen je najpoznatija po ovom nežnom "zbogom" koje joj je Koen uputio na svom debi albumu "Songs of Leonard Cohen".

Pesma je postala još dirljivija kada je, pola veka kasnije, jula 2016. Koen napisao čuveno pismo kojim se još jednom oprostio od Merijen, nekoliko dana pre nego što je preminula od leukemije.

- Došlo je vreme kada smo toliko matori da nam se tela raspadaju i mislim da ću vrlo brzo krenuti za tobom. Znaj da sam tako blizu iza tebe da, ako ispružiš ruku, mislim da ćeš moći da dotakneš moju... Beskrajna ljubavi, vidimo se dole niz put.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati