Muzika

L. J.

04. 10. 2022. 06:00 6

"NEK' JE NIKO NE LJUBI" Šta poručuje tužna pesma?

Nije lako čoveku u svakoj situaciji da zadrži dostojanstvo. Kad žena koju volite odlazi sa drugim obično se čuju floskule poput one "kad nije srećna sa mnom, neka bude sa drugim".

Međutim, vanvremenski umetnik nas kroz njegovu pesmu podseća da čovek u toj situaciji ispoljava i neke karakterne osobine za koje možda ni sam nije znao da ih ima. Ljubiša Stojanović Luis u svojoj pesmi "Mećava" govori o čoveku čije je srce slomljeno zbog neuzvraćene ljubavi i on svoju dragu kune iz sve snage.

Malo je onih koji to iskustvo nisu osetili na svojoj koži. Zbog te činjenice ova pesma je uvek aktuelna i rado prihvaćena.

Narativ je jednostavan. On nju voli, a ona se udaje za drugog. On proklinje sve redom i nju i svatove i kuma i bidermajer.

Obično u ovakvim situacijama čujemo floskule – ako nije srećna sa mnom, želim da bude srećna s drugim. Iako su česte, pitanje je koliko su takve izjave istinite. U ovoj pesmi on je povređen, revoltiran, ljut, kune, proklinje i želi sve najgore svojoj bivšoj dragoj. Kolika god bila njegova ljubav, bol koju je osetio je veća.

On se nada mećavi, čak se moli bogu za vremensku nepogodu kataklizmičkih razmera. Nada se da će svatovi greškom za nevestu uzeti "grešnicu", da će se kum napiti i izgubiti burme, da će ona u najlepšem momentu misliti na njega, želi da da je niko nikad više ne poljubi...

Spisak, želja, kletvi i nadanja je zaista impresivan. On ni u jednom trenutku nije stao da razmisli, već je potpuno iskreno i bez ikakvog ustručavanja izrekao šta mu leži na duši. 

Luis je kao pravi umetnik približio činjenicu da koliko je velika nada, toliko je snažna kletva…

Mećava

Zvone zvona svadbena i cigani sviraju
trista njenih svatova od mene je skrivaju
obeli, mećavo, zavej gore svadbene
sa najvećom grešnicom nevestu nek zamene

Pusti najveću mećavu, Gospode
jabuku s krova nikad da ne pogode
burme venčane kum nek pijan izgubi
nek je nikad niko ne ljubi

Zvone zvona svadbena i cigani sviraju
kad joj bude najlepše nek pomisli na mene
obeli, mećavo, srca nek se skamene
nek joj buket svadbeni u rukama uvene

Numera "Kletva" je objavljena na albumu "Čarobnjak" iz 2005. godine, a autori su Aleksandar Sanja Ilić koji potpisuje kompoziciju i Snežana Vukićević koja je pisala tekst.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati