Film i TV

Direktno.rs

01. 12. 2021. 12:59 10

Zbog kritike režima država mu ukinula sredstva!

Zbog žestoke kritike aktuelne vlasti, Filmski centar Srbije je odbio da filmu reditelja i profesora na Fakultetu dramskih umetnosti Stevanu Filipoviću dodeli sredstva za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. 

U obrazloženju komisije koju je potpisala predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, navodi se da ''komisija smatra da ovaj film ne treba da se podrži sredstvima FSC samo iz razloga što nema dovoljno sredstava i da će nažalost, neki drugi projekti bolje prezentovati našu filmsku kulturu''.

Zanimljivo je to da je na istom konkursu, FSC sa 24 miliona dinara zdušno podržao film Petra Ristovskog, čiji otac i glumac Lazar veoma srčano i nadahnuto govori na stranačkim skupovima SNS. 

Još jedan od paradoksa u ovoj odluci krije se u tome da je film "Pored tebe" reditelja Stevana Filipovića već gotovo u celosti snimljen i delom izmontiran, te su tražena sredstva bila pratkično namenjena za postprodukciju filma. Komisija je čak odbila da pogleda ovaj film (inače nastavak rediteljevih prethodnih filmova ''Pored mene'' i ''Šišanja''). Ova odluka će nažalost odjeknuti i van granica naše zemlje zato što u Filipovićevom filmu glumi Mirijam Margolis, dobitnica prestižne nagrade BAFTA za ulogu u filmu Martina Skotsezea '' Doba nevinosti''. 

Sadržaj ovog filma odnosi se na današnje tabloidno novinarstvo u Srbiji, ali izgleda da ova tema nije bila dovoljno atraktivna članovima komisije koju su ovu odluku doneli pod nesumnjivo političkim pritiscima onih koji su se po svemu sudeći pronašli u Stevanovim oštrim stavovima iznetim u intervjuima prethodnih nedelja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati