Film i TV

Direktno.rs

16. 02. 2021. 20:07 0

"Smrt" za žene: Kako je Gidra "harao" Italijom

Naš legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra najpoznatiji je u regionu po ulozi u "Žikinoj dinastiji", ali je slavu stekao mnogo ranije, kada je tokom 1960-ih, pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), glumio u desetak italijanskih vesterna i akcionih filmova.

Mnogo pre nego što je uveseljavao naciju neviđenim talentom za komediju, Gidra je "harao" Italijom kao kralj vesterna. Najpoznatiji od tih filmova je "Balada o revolverašu" iz 1967. godine koji je režirao Alfio Kaltabiano.

Naš glumac je za ulogu u tom ostvarenju osvojio važnu nagradu u Italiji - Nastri D'Argento.Međutim, tu nije bio kraj njegovim avanturama na Divljem zapadu. Bojanić je bio zvezda i filmova "Đango-poslednji ubica", "Tekila Džo", "Rupa u čelu"...

Deo njegovog šarma na velikom platnu mogao je da se ispolji zahvaljujući  scenarijima ovog žanra koji su podrazumevali neustrašive, snažne likove koji ne prezaju ni od čega. Naravno, uz sve ove kvalitete, junaci koje je Bojanić tumačio gotovo uvek su bili i neodoljivi u odnosu sa ženama.Prema rećima Miodraga Cakića iz Jugoslovenske kinoteke, "Entoni Gidra bio je snažan, neustrašiv, čovek čeličnog pogleda koji radije troši metke nego reči, smrt za muškarce i 'smrt' za žene. Postao je savršeni heroj špageti vesterna, a kada se tome doda i njegovo maestralno rukovanje revolverom (možda je prvi vestern heroj koji svoje protivnike neutrališe pucajući iza leđa), slika o idealnom junaku je potpuna."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati