Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

24. 06. 2020. 10:58 1

"Ozbiljno novinarstvo - neprijatelj površnog sveta u kojem živimo"

Scena u kojoj neprikosnovena i hrabra novinarka Dijana Mitrović (u izvođenju Branke Katić) ostaje sama u mračnoj i praznoj redakciji Novina, kao da prikazuje srpsko društvo nakon izbora, piše "Danas".

Novine su ugašene, niko više ne želi da ih kupi. Niko više ne želi da se bori za njihovu slobodu. Niko, osim Dijane, koja je umorna i pijana zaspala.

Veliko  finale serije "Novine" dogodilo se pre nekoliko nedelja na HRT-u, a nakon tri sezone, priča o korumpiranim vlastima, slomljenom sudstvu i propasti novinarstva, zaokružena je sa mračnim i očekivanim, a time i najrealnijom završnicom.

Serija nastavlja da živi na platformi Netflix gde je postala dostupna gledaocima širom sveta koji se i unutar svojih država pronale u ovoj priči.

- Mislim da je serija bliska svakome bilo gde, ko je bar jednom osetio da je istina koju živi i vidi pred svojim očima korigovana, promenjena zbog interesa i na pogrešan način predstavljena javnosti. Živimo u eri lažnih vesti gde je novinarstvo duboko kompromitovano i uništeno tako da mislim da su ljudi gladni one najsurovije istine - rekao je za list "Danas" hrvatski reditelj ove serije Dalibor Matanić.

Reditelj je, između ostalog, odgovorio i na pitanje kako smo došli do toga da je "novinarska firma toksična imovina koju ne možeš nikome da uvališ":

- Došli smo u doba kad je profit pobedio činjenice, istinu i etiku. Tu je za pošteno novinarstvo ostalo jako malo mesta. Vlasti i moćnici koriguju medije prema svojim interesima, a nikad nije bila veća glad publike za proverenim informacijama kako bi se izdigli iznad mulja lobističkih plaćenih tekstova, fejk njuza ili političkog dodvoravanja – smatra Matanić i dodaje:

- Valjda je ova korona jedna velika opomena društvu koje je progutalo samo sebe, društvu koje razmišlja po najsebičnijim principima, ne mareći za progress, društvenu korist i milost. Ne događa se to samo nama u ovoj regiji koji smo u komunizmu učili isključivo kako zaje*ati državu, događa se to i u starijim, iskusnijim demokratijama. Lik Dijane Mitrović je taj tragični, pomalo zastrašujući lik koji uz svo znanje i etiku novinarskog posla u ovakvom društvu više nema ni teren niti smisao... Na scenu su nastupili Tviter vesti, Instagram fotografije, sve što je kratko, vizuelno i što ne umara. Ozbiljno novinarstvo je postalo ozbiljan neprijatelj površnom svetu u kojem živimo - zaključio je reditelj.

Ukoliko još uvek niste pogledali seriju "Novine", koja ukupno ima tri sezone - toplo preporučujemo da to uradite!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati