Film i TV

Direktno.rs

19. 05. 2020. 13:42 0

Dragan Bjelogrlić: "Država ponovo pravi grešku"

Glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića gledali smo proteklih nedelja u seriji "Tajkun" čija prva sezona je zvanično završena, a on se sada dotakao teme o krizi umetnosti tokom pandemije koronavirusa i finansijskih problema koje mnoge njegove kolege trenutno imaju.

- Država ponovo, po ko zna koji put pravi grešku, i plašeći se krize udara po umetnosti. To nije dobro, a nije ni pametno. Odvajanja za umetnost su i onako mala, jedna od najmanjih u Evropi. Kresanjem tih, inače malih budžeta, neće se napraviti velika ušteda, a umetnost i kreativnost će biti dotučeni. Kada se suočavate s krizom, najvažnije je negovati duh i kreativnost u društvu, to je najsigurniji i najlakši put da se kriza prebrodi, a zaista ne košta mnogo. Uostalom, to je najbolje pokazala pandemija i izolacija. Šta nas je najviše održavalo u životu? - istakao je Bjelogrlić za "Blic".

On je dodao da je ipak optimističan kada je u pitanju kvantitet i kvalitet sadržaja domaće kinematografije.

- Produkcija, posebno kada su serije u pitanju, doživljava ozbiljnu ekspanziju. Istina, trenutno se više odnosi na kvantitet, ali i kvalitet polako raste i rašće sigurno i nadalje. U moru loših vesti koje nas zapljuskuju, to je sigurno dobra vest. Ne samo za našu profesiju, već i za celo društvo i državu. Jačanje dva kablovska operatera i tržišno-politička utakmica koja se odvija između njih učinila je da doskoro daleka budućnost savremenih komunikacija i produkcije u Srbiji postane sadašnjost. U Srbiji su danas kablovski kanali i platforme uveliko realnost i mi tu znatno prednjačimo nad zemljama u okruženju. Zajedno sa IT sektorom gde isto ostvarujemo ozbiljan napredak, to može biti ozbiljno pogonsko gorivo da krenemo napred i postanemo dominantni u ovom delu sveta. To su ti stidljivi zraci optimizma u koje verujem. Naravno, samo ako po starom lošem običaju, zarad sitnih političkih interesa, sve ne upropastimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati