Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 10. 2024. 16:10 0

Dramatično upozorenje MMF: Ovo su moguće posledice eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla bi da proizvede značajne ekonomske posledice po regionalnu i globalnu ekonomiju, dok bi cene roba ostale ispod maksimuma iz prošle godine, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

- Potencijal dalje eskalacije sukoba povećava rizike i neizvesnost i može imati značajne ekonomske posledice po region i šire. MMF sa pažnjom i zabrinutošću nastavlja da prati situaciju u južnom Libanu - rekla je portparolka MMF-a Džuli Kozak i navela da Fond izražava saučešće porodicama poginulih u sukobima.

Ona je istakla da je još rano za predviđanje konkretnih uticaja na globalnu ekonomiju, ali i dodala da su ekonomije u regionu već pretrpele velike posledice, posebno u Gazi, gde se civilno stanovništvo "suočava sa teškim socioekonomskim uslovima, humanitarnom krizom i nedovoljna isporuka pomoći", prenosi Rojters.

Prema procenama MMF-a, BDP pojasa Gaze je u prvoj polovini godine pao za 86 odsto, dok je BDP okupirane Zapadne obale u istom periodu verovatno pao za 25 odsto, uz izglede za dalje pogoršanje.

Izraelski BDP se smanjio za oko 20 odsto u četvrtom kvartalu 2023. nakon početka sukoba, a samo delimičnog oporavka došlo je u prvoj polovini 2024. godine.

Glavni načini na koje bi sukobi na Bliskom istoku mogli da utiču na globalnu ekonomiju su povećanje cena roba, uključujući naftu i žitarice, kao i povećani troškovi transporta, pošto brodovi izbegavaju da plove kroz Crveno more, rekla je Kozak.

Ona je dodala da je Liban postigao dogovor sa MMF-om o potencijalnom programu zajma 2022. godine, ali nije bilo dovoljno napretka u neophodnim reformama.

- Spremni smo da radimo sa Libanom u vezi sa mogućim programom finansiranja kada za to bude odgovarajuća situacija, ali bi bilo neophodno preduzeti neke akcije i preduzeti odlučne političke mere - dodala je Kozak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati