Svet

[ Izvor: mediji ]

02. 10. 2024. 11:13 0

Suđenje veka: U igri je 10 milijardi dolara

U Londonu ove nedelje počinje pravna bitka oko stotina zapadnih aviona koji su nasukani na ruskim aerodromima od početka sukoba u Ukrajini.

Više od 500 aviona u vrednosti od 10 milijardi dolara ostalo je u Rusiji posle februara 2022. godine, a zapadni zakupci uspeli su da vrate samo deo aviona. Većina njih je ostala u Rusiji i sada ih koriste ruske aviokompanije.

Održavanje ovih aviona je veoma skupo, pa njihovi vlasnici, uglavnom kompanije za iznajmljivanje aviona, pokušavaju da obezbede isplatu od osiguravajućih kompanija. Vlasnici avio-kompanija sada tuže britanske osiguravajuće kompanije AIG, Chubb i Lloid’s, optužujući ih da nisu pokrili dugove.

To je, piše Fajnenšel tajms, jedan od najsloženijih i najskupljih slučajeva ikada vođenih na Višem sudu u Londonu, a zapadni osiguravači smatraju da bi slučaj trebalo da se vodi na sudu u Moskvi, umesto u Londonu.

Reč je uglavnom o avionima Boinga i Erbasa, a među kompanijama koje traže novac od osiguravača je i najveća svetska kompanija za lizing komercijalnih aviona AerCap. Svi zajedno pred sudom traže da im se isplati ukupno 3 milijarde dolara. Ako izgubi tužbu, industrija osiguranja u vazduhoplovstvu suočava se sa potencijalno najvećim gubitkom u istoriji, gubicima koji bi premašili one nakon 11. septembra.

Fajnenšel tajms piše da će osiguravače predstavljati najistaknutiji engleski advokati za trgovinu, a Ned Beale, ko-šef komercijalnih sporova u advokatskoj firmi Hausfeld, rekao je britanskim medijima da su interesi londonskog tržišta osiguranja direktno suprotstavljeni interesima vazduhoplovne industrije, a gubitnici u parnici će morati da se suoče sa izuzetno velikim finansijskim posledicama.

Ono što će britanski sud morati da utvrdi jeste da li polise osiguranja važe u posebnim slučajevima, kao što je ratni sukob. Da bi to uradio, sudija mora da odluči o pravnom razlogu – da li je avion zaplenila ruska država ili su ga ukrale ruske avio-kompanije.

Fajnenšel tajms piše i da su zapadni zakupodavci ranije sklopili odvojena obračuna sa nizom ruskih avio kompanija i njihovim osiguravačima i tako im je 2023. isplaćeno ukupno 1,3 milijarde dolara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati