Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

26. 09. 2024. 20:23 1

Voda nosi kuće, čupa drveće: Stiže "oluja svih oluja" (VIDEO)

Uragan Helena jača kako se približava američkoj obali Zaliva. Očekuje se da će dosadašnji uragan kategorije 1 dostići veoma destruktivnu kategoriju 4 kada stigne na Floridu večeras po lokalnom vremenu.

Predviđa se da će "Oluja svih oluja" biti opasna po život. Guverneri južnih američkih država proglasili su vanredno stanje pre nego što uragan stigne na kopno. Severoistočnu meksičku obalu sa popularnim turističkim destinacijama uragan je u velikoj meri zaobišao, ali su obilne kiše izazvale poplave u delovima meksičke države Kintana Ro. Video snimci koje su postavili turisti i lokalno stanovništvo u Kankunu prikazuju autobuse koji pokušavaju da prođu kroz poplavljene ulice, prenosi Indeks.

Nastradalih nije bilo, a struja se vraća na područja gde je isključena.

Helenin maksimalni vetar je porastao na 140 km/h i očekuje se da će brzo ojačati. Za formiranje uragana potrebna je temperatura površine mora veća od 27 stepeni Celzijusa, a trenutno su vode Meksičkog zaliva na 30-32 stepena, dva stepena iznad normalne za ovo doba godine.

To će dovesti do onoga što meteorolozi nazivaju "brzo intenziviranje". Američko stanovništvo u ugroženim područjima poziva se da požuri sa pripremama za zaštitu života i imovine pre dolaska uragana.

Talasi bi mogli da dostignu visinu i do šest metara u zalivu Apalači na Floridi. Poput njih, olujni udari takođe mogu biti opasni po život jer se poplavne vode kreću u unutrašnjost od obale.

Talahasi, gradonačelnik Floride Džon Dejli upozorio je stanovnike.

- Ponestaje nam vremena. Budite svesni šta nam se sprema jer smo na ivici onoga što bi mogao da bude istorijski događaj - rekao je on.

U Atlanti će sve javne škole biti zatvorene u četvrtak i petak. Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens otkazao je dva skupa u Džordžiji planirana za četvrtak.

Upozorenje na poplave izdato je za područje od Floride do Tenesija, a očekuje se da će najteže biti pogođen region Big Bend na Floridi. Objavljen je spisak okruga u kojima su izdate naredbe za dobrovoljnu ili obaveznu evakuaciju uoči Helene, prenosi Indeks.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Priprema je pola posla

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati