Svet

[ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2024. 13:37 8

Putin uzvraća udarac: Ruska kontraofanziva u Kursku

Ruske snage su započele kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa u ruskoj oblasti Kursk, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Rusije, nakon što su informaciju prvobitno objavili ratni blogeri.

Proukrajinski blogeri su takođe izvestili o teškim borbama u delu okupirane ruske oblasti.

Ruske snage su navodno preuzele kontrolu nad nekoliko sela, potiskujući ukrajinsku vojsku istočno od Male Loknje. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je porazilo ukrajinske jedinice u brojnim selima.

Rusi uzvraćaju udarac u Kursku

General-major Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat raspoređenih u Kursku, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da je situacija "dobra", dodajući da su ruske trupe "prešle u ofanzivu" duž "desnog boka" u Kursku.

- Rusija je od utorka zauzela ukupno 10 naselja - rekao je Alaudinov.

Ukrajina je pokrenula svoj prekogranični prodor u Kursk početkom avgusta, iznenadivši Rusiju i mnoge međunarodne posmatrače.

Mnogi napadi bili su usredsređeni na oblast oko grada Sudže, koji je Ukrajina zauzela nešto više od nedelju dana nakon što je upad počeo.

Ukrajina tvrdi je preuzela kontrolu nad više od 1.300 kvadratnih kilometara ruske teritorije, kao i 100 naselja u Kursku.

"Ruske snage napredovale 150 kilometara"

Na Telegram kanalu Mash, koji tvrdi da ima veze sa ruskim organima za sprovođenje zakona, navedeno je da je Rusija usred "lokalne kontraofanzive u regionu" i da su moskovske snage napredovale do 150 kvadratnih kilometara.

Popularni ukrajinski blog o ratu - "Deep State" objavio je da se situacija u Kursku "pogoršala" i da su ruske snage započele "aktivne jurišne operacije".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nagovestio je vojne planove u Kursku tokom brifinga, ali nije izneo nikakve detalje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je Ukrajina izgubila više od 12.000 vojnika u Kursku, kao i skoro 100 tenkova.

Moskva je saopštila da je odbila ukrajinske napade na nekoliko naselja u Kursku, uključujući Apanasovku, koja se nalazi u susedstvu Snagosta i Bjahova.

Generalštab Ukrajine nije komentarisao operacije u Kursku, rekavši samo da Rusija održava "vojno prisustvo" na granici sa Sumskom regijom koja se graniči sa Kurskom, izvodeći vazdušne udare i granatirajući pogranična naselja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati