Svet

[ Izvor: Mediji ]

21. 08. 2024. 09:01 5

Alarmantna situacija na Dunavu (VIDEO)

Dunav je postao put sa preprekama za mnoge koji plove. Nivo vode je alarmantno opao u nekoliko delova u Rumuniji i opasni sprudovi izronili su preko noći.

Brodovima je sve teže da se kreću, pa teretnjaci nose mnogo manje tovara kako bi izbegli nasukavanje. Meteorolozi nemaju dobre prognoze i kažu da kiše neće biti u narednom periodu, te se očekuje da vodostaj Dunava nastavi da opada.

Mornarima je sve veći problem da plove, sve češće i češće pred sobom vide "ostrva" umesto reke. Kod Korabije, gde Dunav deli Bugarsku i Rumuniju, brodovi jedva prolaze.

- Mislim da vodostaj nije bio ovako nizak ikad, ovi sprudovi nisu postojali. Kada sam bio mali, možda je palo na oko 5 metara - priča jedan meštanin.

Vodostaj u pojedinim delovima pao je na svega 2,5 metara, što je minimum minimuma po preporukama Komisije za plovidbu na Dunavu. Međutim, protok je glavni problem i približava se polovini višegodišnjeg proseka za avgust. Brodovi koji su prevozili turiste zaglavili su se u turističkoj luci, gde je vodostaj oko jedan metar.

- Imamo 41 mesto za izletničke čamce. U ovom trenutku vlasnici su izvadili svoje čamce, možete ih videti na obali Dunava, povukli su ih na drugi deo - kaže Daniel Albu, javni administrator Korabije.

Dunav je na jednoj lokaciji čak 30 centimetara ispod "normalnog nivoa". Zbog ovoga brojni turistički brodovi ne mogu da napuste luku, a barže ne mogu da stignu do silosa.

Poljoprivrednici na mukama

Nedostatak bagerovanja u kritičnim područjima na Dunavu takođe ozbiljno utiče na poljoprivrednike u tom kraju.

- Pre godinu dana samo na ovom utovarnom mestu je utovareno 100.000 tona žita. Sada se sve radi automobilom. Troškovi su veći i cena poljoprivrednim proizvođačima je mnogo niža nego što bi trebalo da dobiju za žito - objašnjava Marijana Keroi, koja rukovodi silosima.

- Umesto da utovare brodove sa 1.500 tona, recimo, utovare 1.100, 1.000 tona. Prevoze manje tereta, gubici su očekivani. Na ovim kritičnim tačkama neka ne prolaze sa 6 barži ili 8 barži. Neka razbiju konvoj i neka barže prolaze jedna po jedna - kaže Jon Neacu, šef sektora za plovidbu.

Situacija je dramatična duž celog toka reke. Nivo vode je na desetine centimetara niži od normalnog u blizini nekoliko luka. U Černavodi i Đurđu, trend i dalje opada, tvrde hidrolozi. Vlasti su počele sa otpušavanjem u oblasti Korabija i blizu mosta Černavoda. Protok će se smanjivati do kraja nedelje kada pada kiša, ali nedovoljno da se nivo vode podigne na bezbedan minimum.

Pre dve godine Dunav je zbog suše bio načičkan sprudovima. Zaglavilo se na stotine plovila, a mornari koji su se nasukali plaćali su i po 5.000 evra da spasu svoj brod.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati