Kuhinjica
06. 05. 2025. 07:00 0
Najlepši recept za lenju pitu sa jabukama! Ovako su je pravile naše bake
Uz šoljicu omiljene kafe, lenja pita sa jabukama biće idealna poslastica kada se popodne vratite sa posla ili kada pozovete prijatelje u goste.
Lenja pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvek rado vraćamo. Lako se sprema i preporučujemo svim novim domaćicama da isprobaju ovaj bakin recept.
Sastojci (1 čaša = 2 dl):
Za biskvit:
6 velikih jaja (ili 8 srednjih)
1 čaša mleka
1 čaša ulja
4 šolje brašna
2 praška za pecivo
rendana limunova kora
1,5 šolje šećera
Za punjenje:
1 kg jabuka
cimet
1 čaša šećera
mrvice hleba
Ostalo:
6 kašika domaće marmelade (od šljiva ili jabuka)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg, a žumanca umutiti sa šećerom. Pomešati brašno sa rendanom korom limuna, mlekom i uljem, dodati sneg od belanaca i izmešati. Zatim dodati žumanca i na kraju 2 praška za pecivo.
Sve dobro izmešati i podeliti smesu na dva dela. Jedan deo smese sipajte u podmazan i malo pobrašnjen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C tačno 10 minuta.
U međuvremenu operite i narendajte jabuke. Pomešati sa šećerom, cimetom i malo hlebnih mrvica (oko 100 g).
Polupečeni biskvit izvadite iz rerne, premažite ga domaćom ili kupovnom marmeladom od šljiva ili jabuka. Preko toga rasporedite rendani fil od jabuka i prelijte ostatkom pripremljene smese. Poravnajte smesu kašikom.
Vratite u rernu na još 30 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu.
Komentari 0
ostavi komentar