Svet

[ Izvor: Mediji ]

17. 08. 2024. 23:09 0

Kompanija Iks u ovoj zemlji OBUSTAVLJA RAD

Društvena mreža Iks je saopštila je da će prekinuti sa radom u Brazilu, zbog navodnog "pokušaja cenzure" od strane sudije Vrhovnog suda, koji je zapretio da će uhapsiti njenog pravnog zastupnika u Brazilu ako se ne pridržavaju naređenja suda.

U saopštenju kompanije se navodi da usled naredbe sudije Aleksandra de Moraesa Iks uklanja preostalo osoblje u Brazilu "smesta", iako je kompanija saopštila da će usluga i dalje biti dostupna građanima Brazila. Nije objašnjeno kako će kompanija istovremeno obustaviti rad i biti na usluzi Brazilcima.

- Moraes je odlučio da zapreti našem osoblju u Brazilu umesto da poštuje zakon ili pravni proces - navodi kompanija Iks u saopštenju.

U tvitu u subotu ujutro, vlasnik kompanije Iks, Ilon Mask, nazvao je De Moraesa "potpunom sramotom za pravosuđe".

Ranije ove godine, kompanija se sukobila sa sudijom De Moraesom zbog slobode govora, aktivnosti krajnje desničarskih naloga i širenja dezinformacija. Kompanija je rekla da njegove najnovije naredbe predstavljaju pokušaj cenzure.

Služba za odnose sa javnošću Vrhovnog suda Brazila nije odmah odgovorila na pitanja Asošiejted presa u kojima se traži komentar ili da se potvrdi istinitost dokumenta.

De Moraes je u aprilu naredio istragu protiv izvršnog direktora te kompanije Elona Maska zbog širenja klevetničkih lažnih vesti i još jednu istragu o mogućoj opstrukciji, podsticanju i kriminalnoj organizaciji. Brazilska politička desnica dugo je optuživala De Moraesa da prekoračuje svoja ovlašćenja, da pokušava da ograniči slobodu govora i da vrši politički progon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati