Svet

[ Izvor: Mediji ]

13. 08. 2024. 17:52 0

Devojčice i žene u Gazi primorane da se ošišaju zbog širenja kožnih infekcija i šuge

Žene i devojčice u Pojasu Gaze primorane su da ošišaju kosu zbog manjka šampona i češljeva, ali i zagađene vode koja dovodi do kožnih i gljivičnih infekcija, kao i šuge.

Izraelska blokada palestinske enklave doprinosi brzom širenju zaraznih bolesti, a stanovništvo se suočava sa nestašicom sapuna, šampona, menstrualnih proizvoda i sredstava za čišćenje, prenosi Rojters.

- U proteklom periodu najčešća bolest koju smo viđali bili su osip na koži, kožne bolesti, koje imaju mnogo uzroka, uključujući prenaseljenost u kampovima, povećanu vrućinu u šatorima, znojenje kod dece, nedostatak vode za kupanje - rekao je Lobni al-Azaizi, lekarka u u bolnici Kamal Advan u Pojasu Gaze.

Al-Azaizi svakodnevno ide na posao prolazeći pored svoje kuće, srušene u izraelskom napadu, a sa kolegama je oformila šatorsku bolnicu za lečenje dece koja se pretvorila u improvizovanu kliniku za pružanje pomoći čitavim porodicama.

Isporuka međunarodne pomoći dramatično je smanjena otkako je Izrael preuzeo kontrolu nad graničnim prelazom Rafa od Egipta, što je pogoršalo humanitarnu krizu za 2,3 miliona stanovnika palestinske enklave, koji pate zbog gladi i bolesti.

Ova blokada je rezultirala cenom od 53 dolara za tubu masti za lečenje opekotina, čineći je nedostupnom za većinu Palestinaca u Gazi.

Izrael negira blokadu enklave i krivi UN za humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati