Svet

[ Izvor: N1 ]

24. 07. 2024. 09:06 14

"U Srbiji se raduju dolasku Trampa, a ne znaju šta bi to značilo za nas"

Vest da se Džozef Bajden povlači iz trke za još jedan mandat u Beloj kući, a da se povećavaju šanse Donalda Trampa da se vrati u Belu kuću, u delu javnosti kao da je dočekana s radošću. Novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za N1 da je takvo osećanje u Srbiji paradoksalno i dodaje da nije siguran da građani znaju šta bi Tramp zahtevao od Srbije.

Jakšić u razgovoru za N1 kaže da bi promena američke administracije mogla da izazove velike potrese i utiče na srpske odnose sa Kinom.

On podseća da je već administracija Džozefa Bajdena zauzela oštar stav prema Kini, a da je Evropa dugo bila pod pritiskom da se udalji od Pekinga. Trampova pobeda na predsedničkim izborima u novembru značila bi, dodaje Jakšić, bolje odnose sa Rusijom, ali i još oštriji stav prema Kini.

To bi se na Srbiju odrazilo jakim pritiscima da se odustane od Bora i drugih velikih kineskih investicija, navodi sagovornik N1.

- Perspektive su loše po srpsku saradnju sa Kinom. Morali bi da se otkažu neki projekti, neki bi bili limitirani - predviđa Jakšić situaciju.

Napominje da bi jedna od mera na koju bi Srbija morala da pristane, dodaje, bila odustajanje od kineskih zajmova "koji omogućavaju korupciju". Dodaje da bi to uticalo na Kineze da odgovore.

- Oni su surovi, a ponajmanje su braća - istakao je Jakšić.

"Kamala Haris ima najveće šanse da pobedi Trampa"

Magazin Njuzvik je objavio da su dve političke ankete sprovedene pošto je Bajden povukao svoju kandidaturu, pokazale da bi njegova zamenica Kamala Haris, ukoliko bude izbrana za demokratskog kandidata, izgubila od svog rivala, republikanskog kandidata, Donalda Trampa.

Ipak, Haris je uspela da za 24 sata od objave da će zameniti Bajdena u trci za predsednički mandat sakupi rekordnu sumu donacija za kampanju - čak 81 milion dolara.

Boško Jakšić ocenjuje da ona ima najveće šanse da pobedi Trampa i okupi oko sebe demokrate.

- Demokrate moraju da shvate da im je sada jedinstvo više nego neophodno. Otvaranje polemika oko kandidata bi ih definitivno porazilo - kazao je Jakšić.

Da bi se zadovoljili svi birači demokrata, Haris će najverovatnije za svog potpredsednika izabrati belog muškarca, jednog od belih guvernera koji slove da budu kandidati za predsednika, smatra Jakšić.

Kako kaže, biće to crno-beli tiket za pobedu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati