Svet

[ Izvor: Mediji ]

29. 06. 2024. 06:59 0

Oprez prilikom podizanja novca u inostranstvu!

Često čujemo da su banke sakrile sitnim slovima u ugovorima nešto što na kraju debelo platimo, ali previdimo i koje su naše lične odgovornosti prilikom sklapanja sporazuma, podizanja kredita ili otvaranja računa. To pitanje je važno i sada u jeku odmora kada je važno biti na oprezu, naročito prilikom plaćanja ili podizanja novca u inostranstvu.

- Korisnici platnih kartica moraju biti svesni određenih rizika pri njihovom korišćenju nezavisno od mesta potrošnje. U tom smislu, rizici kojima su korisnici platnih kartica izloženi tokom sezone odmora su isti oni kojima su izloženi tokom cele godine, uz napomenu da je rizik u vezi sa korišćenjem platnih kartica veći tokom sezone odmora zbog pojačanih gužvi na pojedinim javnim mestima i veće potrošnje - rekli su iz NBS.

Ipak, svaki korisnik vezan je i ugovorom koji podrazumeva i odgovornost. Ona se ogleda u tri stvari koje imamo kao obavezu prema banci.

Tri obaveze prema banci, a tiču se kartica

- Korisnik platnu karticu treba da koristi na način koji je utvrđen ugovorom o izdavanju platne kartice, da po prijemu kartice zaštiti svoj PIN na način da ga ne deli sa drugim licima i da se PIN broj nikako ne zapisuje na samoj kartici niti se nosi zajedno s karticom (npr. u novčaniku). Odredbe Zakona o platnim uslugama jasno definišu obaveze korisnika kada je reč o postupanju sa platnim instrumentima, ali isto tako i u potpunosti obezbeđuju zaštitu njihovih prava kao korisnika i postupanje u slučaju da dođe do neodobrene platne transakcije - rekli su iz centralne banke.

Prilikom podizanja novca s bankomata preporučljivo je zakloniti rukom tastaturu kada se unosi PIN i nikako ne prihvatati pomoć nepoznatih osoba. Ukoliko se neko pored vas sumnjivo ponaša, stoji blizu vas, gura vas ili posmatra transakciju - odustanite od transakcije.

- Takođe savetujemo da se vizuelno provere prednja maska i tastatura bankomata, i da se odustane od transakcije ukoliko se uoče sumnjivi uređaji ili predmeti, jer je najčešći način zloupotrebe kartica na bankomatu postavljanje lažnih uređaja na prednjoj masci kako bi se kopirali lični podaci sa kartica, s krajnjim ciljem da se kasnije pristupi računu i novčanim sredstvima njihovih vlasnika - navode dalje.

Takođe, moguća je zloupotreba kartica i od strane lica u ugostiteljskim objektima i prodavnicama kada građani u prisustvu više lica otkrivaju PIN koji koriste za obavljanje plaćanja platnom karticom, ili kada se plaćanje platnom karticom obavlja bez prisustva lica koje je vlasnik kartice. Zbog svega navedenog, korisnici kartica moraju stalno imati na umu da nikako ne smeju da daju svoju karticu drugim licima bez nadzora, da prilikom unošenja PIN-a tastaturu POS terminala ili bankomata prekriju šakom, ili na drugi način spreče druga lica da saznaju njihov PIN.

Ukoliko građani koriste karticu za plaćanja na internetu, savet je da to čine na proverenim sajtovima i sa proverenih uređaja (računara i mobilnih telefona za koje su uvereni da nisu ni na koji način kompromitovani). Prednost platne kartice u odnosu na gotovinu jeste u tome da za razliku od situacije kada je ukraden ili izgubljen gotov novac - gubitak kartice ne mora istovremeno da znači i gubitak novca, pod uslovom da korisnik kartice reaguje na vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati