Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 05. 2024. 10:53 0

Oglasio se Izrael posle pogibije predsednika Irana

Izrael je objavio da nije umešan u smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je u ponedeljak poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio izraze saučešća.

Izrael nije umešan u smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je takođe poginulo nekoliko članova njegove pratnje, rekao je izraelski zvaničnik agenciji Rojters.

- To nismo bili mi - rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Izraze saučešća uputilo je niz zemalja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je "iskreno saučešće" EU-a nakon smrti iranskog predsednika i ministra spoljnih poslova u helikopterskoj nesreći.

- EU izražava iskreno saučešće zbog smrti predsednika Raisija i ministra spoljnih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći - istakao je Mišel na društvenoj mreži Iks.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocenjiv, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom patrioti i pouzdanom prijatelju Rusije.

- U Rusiji su predsednik Irana Raisi i ministar spoljnih poslova Abdolahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje - rekao je Lavrov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Raisi bio "vredan kolega i brat".

- Kao kolega koji je lično svedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i našeg regiona tokom njegovog vremena na vlasti, sećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću - napisao je Erdogan na platformi Iks dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vreme.

I kineski predsednik Si Đinping izrazio je saučešće povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Indijski premijer Narendra Modi na platformi Iks napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvek pamtiti.

Pokret Hamas izrazio je "najdublje saučešće i solidarnost" iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog "ogromnog gubitka".

Pohvalio je preminule iranske lidere "za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu", te izrazio uverenje da će iranske "duboko ukorenjene institucije" omogućiti prevladavanje "posledica ovog velikog gubitka".

Pakistan i Liban proglasili su dane žalosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati