Svet

[ Izvor: Mediji ]

14. 04. 2024. 13:34 11

Bliski istok drhti: Izrael uskoro donosi odluku o eventualnoj odmazdi

Napad Irana na Izrael sa preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završio se bez ozbiljnih posledica nakon što je velika većina njih presretnuta i oborena.

Izraelska vojska saopštila je da je „većinu“ dronova i projektila presreo sistem PVO i "u saradnji sa izraelskim strateškim saveznicima pre nego što su pretnje stigle do izraelske teritorije".

Mali broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael u napadu Irana, ranivši jednu devojčicu. Oštećeno je i vojno postrojenje na jugu.

Iranska ambasada pri UN saopštila je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati završenom.

- U slučaju da izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji - rekla je iranska misija pri UN u objavi na društvenoj mreži X.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se može očekivati odgovor Izraela. Žestoki napadi iz Libana takođe su pokrenuti tokom jutra.

Iransko ministarstvo pozvalo ambasadore na razgovor

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Velike Britanije, Francuske i Nemačke da razgovaraju o onom što je nazvalo njihovim "neodgovornim stavom" u vezi sa uzvratnim udarima Teherana na Izrael.

Velika Britanija i Francuska bile su među zapadnim zemljama koje su osudile udar bespilotnih letelica i raketa na Izrael i pozvale na uzdržanost.

Danas sastanak Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se sastane danas oko 21 sat nakon što je Izrael zatražio osudu za iranski napad i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

G7 će popodne održati telefonski sastanak, saznaje Skaj njuz. Očekuje se da će lideri sedam velikih ekonomija razgovarati o iranskom napadu. G7 čine SAD, Velika Britanija, Кanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan, a biće prisutni i predstavnici Evropske unije. Italija trenutno ima rotirajuće predsedništvo.

Izrael: Nećete mirno spavati

"Tajms of Izrael" piše da su izraelski zvaničnici rekli da Iran nije uspeo i da je sada njihov red da "ostanu budni". Visoki izraelski izvor kojeg citira Кanal 12 naglasio je da je "iranski napad bio strateški neuspeh".

"Operacija "Iskreno obećanje" ispunila očekivanja"

Komandant iranskih oružanih snaga rekao je da je napad na Izrael "postigao sve svoje ciljeve".

- Operacija 'Iskreno obećanje' uspešno je sprovedena u periodu od juče uveče i jutros i postigla je sve svoje ciljeve- rekao je general Mohamad Bageri na televiziji, precizirajući da nijedan urbani ili ekonomski centar nije bio gađan iranskim bespilotnim letelicama i projektilima.

On je rekao da su gađane dve lokacije - "obaveštajni centar koji je cionistima davao neophodne informacije" za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. aprila, kao i "avio bazu Novatim, odakle su poleteli avioni F-35“ koji su ga bombardovali.

On je dodao da je Teheran preko Švajcarske upozorio Vašington da će svaka podrška izraelskoj odmazdi dovesti do napada na američke baze u regionu. Sjedinjene Države tamo imaju nekoliko vojnih baza.

Sastanak ratnog kabineta

U proceni situacije jutros nije doneta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na napad iranskih raketa i dronova, rekao je izraelski zvaničnik "Tajms of Izrael".

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se danas na sednici ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati