Svet
27. 03. 2024. 11:50 3
Pekara prodavala juneći burek sa tragovima svinjetine
Prilikom inspekcijske kontrole u pekari "Manja" u Vogošći utvrđeno je da je deklarisani “burek mini zaleđeno” s nadevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNA, te je u toku redovni inspekcijski nadzor Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo.
Kako su naveli iz te ustanove, prilikom inspekcijske kontrole zatečeno je da je deklarisani “burek mini zaleđeno” s nadevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNA.
- Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao burek mini zaleđeno, brzo smrznuto vučeno testo s nadevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka. Za potrebe laboratorijske analize kvaliteta i mikrobiološke ispravnosti, te provere porekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratoriju za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gde je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina - naveli su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.
Na kraju su pojasnili da korišćena metoda nije akreditovana.
- S obzirom na to da korištena metoda nije akreditovana, uzorak istog proizvoda, takođe, je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa. Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu sa propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i vanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje.
Komentari 3
ostavi komentar