Svet

[ Izvor: Nova ekonomija ]

21. 03. 2024. 07:00 1

Strani radnici u Hrvatskoj iz Nepala, BiH, Indije i Srbije

U poslednja dva meseca izdato je 43.299 dozvola za rad i boravak stranaca u Hrvatskoj, što je 46 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nedostatak radne snage u većini sektora trenutno je jedan od najvećih problema hrvatske privrede. Najveći broj dozvola za boravak i rad izdat je u građevinarstvu, zatim u turizmu i ugostiteljstvu.

Na konferenciji koju je organizovalo Hrvatsko udruženje poslodavaca "Ekonomska kafa: Zakon o strancima" Irena Veber, direktorka tog udruženja rekla je da se "dovoljan broj zaposlenih može osigurati samo sistemskim pristupom koji uključuje promenu poreskog tretmana rada”.

Nedostatak radnika u najvećoj meri podstaknut je iseljavanjem građana Hrvatske u razvijenije zemlje Evropske unije, što značajno utiče na produktivnost privrede zbog čega je neophodan uvoz stranih radnika, piše HRT, a prenosi Nova ekonomija.

Poslodavci smatraju da je potrebno i donošenje modernog zakona o radu, aktivacija radno sposobnih na tržištu, usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama na tržištu rada i uvoz radne snage. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, najveći broj dozvola za boravak i rad izdat je u građevinarstvu, zatim u turizmu i ugostiteljstvu.

Davor Božinović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, predstavio je novi Zakon o strancima i najnovije brojke o dozvolama za rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj. Prema njima, najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. februara ove godine, kako su objavile agencije, izdat je državljanima Nepala - 7.038, iza kojih slede oni iz Bosne i Hercegovine - 6.039, Indije - 3.469, Srbije - 3.317, Filipina - 2.936, Bangladeša - 2.272 te Severne Makedonije, Kosova, Turske i Uzbekistana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati