Svet

Direktno.rs [ Izvor: Index.hr ]

18. 03. 2024. 19:53 0

Plenković: Postupci Milanovića su mini državni udar

Premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ocenio je da su postupci predsednika Zorana Milanovića i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) pokušaj mini državnog udara.

- To je pokušaj mini državnog udara, zloupotrebe institucija, potpuno dezavuisanje Peđe Grbina kojeg ja više ne doživljavam kao da je predsednik SDP - rekao je Plenković u Sisku na obeležavanju 31. godišnjice HDZ Sisačko-moslovačke županije, preneo je portal Index.hr.

On je ocenio očekivanom odluku Ustavnog suda da Milanović kao predsednik ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentranim izborima i premijerski kandidat SDP.

- Mislim da je predsednik Ustavnog suda bio jasan. Sve što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsednika, nego se direktno kršio i sam Ustav, to su oni i ponovili - kazao je Plenković.

Ustavni sud je ovog ponedeljka zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima ili istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

- To je nespojivo sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima i načelom podele vlasti - rekao je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

On je kazao da Milanović, ako želi da učestvuje na parlamentarnim izborima 17. aprila, mora odmah da podnese ostavku. Takođe je zapretio da bi, u slučaju kršenja upozorenja, Ustavni sud mogao da poništi pojedine liste, pa čak i odluku predsednika o raspisivanju izbora.

Milanović je nešto kasnije u Veloj Luci ustavne sudije nazvao nepismenim gangsterima, a njihovu odluku ustavnim pučem.

On je rekao da će na kraju biti mandatar za sastav nove vlade i hrvatski premijer, na legalan i pristojan način, ali da "toj bandi neće reći kako" i pozvao građane da se ujedine protiv vladajućeg HDZ.
Milanović je nekoliko puta ponovio da je Ustavni sud pod kontrolom HDZ.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati