Svet

[ Izvor: Mediji ]

10. 11. 2023. 11:29 12

Ameri tvrde: Rusija preko Srbije otvara drugi front u Evropi

Ugledni američki magazin "Forin afers" objavio je opširnu analizu o ulozi Rusije na Balkanu, ali i opasnom doprinosu Srbije raspirivanju krize. Kako podseća FA, krajem septembra, Srbija je rasporedila napredno oružje na svoju granicu sa Kosovom, što je označilo jedno od najvećih srpskih vojnih snaga od završetka rata na Kosovu pre skoro četvrt veka. U Sjedinjenim Državama, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost to je nazvao "neviđenim prikazom napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovane pešadije". Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevajući "hitnu deeskalaciju".

Iako su zapadni mediji u to vreme uglavnom zanemarili to nagomilavanje - i od tada je zaboravljeno zbog izbijanja rata između Izraela i Hamasa - ono je deo alarmantnog razvoja događaja na Balkanu.

Neposredan izgovor za srpsku mobilizaciju snaga bili su višemesečni nemiri između Kosova i Srbije, dok je krhki mir održan otkako je NATO bombardovanje pomoglo Kosovu da stekne de facto nezavisnost od Beograda u ratu 1998-99.

Srbija je stavila svoje snage u borbenu pripravnost u maju nakon što su se etnički Srbi koji žive na Kosovu sukobili sa kosovskom policijom. A onda je u septembru, neposredno pre nedavne mobilizacije snaga na granici, 30 naoružanih etničkih Srba napalo policijsku patrolu na Kosovu. U tom incidentu poginule su četiri osobe.

Ali postoje mnoge indicije da ovi incidenti prevazilaze uobičajene tenzije poslednjih godina. Ovi incidenti, kako piše Foreign Affairs, takođe ukazuju na rastuću pretnju koju Rusija, partner Srbije, predstavlja po region.

Na primer, premijerka Srbije Ana Brnabić je 2022. godine rekla da su Kosovo i Srbija "na ivici oružanog sukoba". A Moskva - koja ne priznaje nezavisnost Kosova - raspirila je vatru, koristeći informativne operacije da podstakne nepoverenje između srpske i kosovske strane i da širi "jastrebove" poruke koje polariziraju region po etničkim i verskim linijama.

Rusko "razvlačenje" NATO-a

Rusija je takođe uskočila u korist Srbije jer je povećala svoju energetsku zavisnost od svojih kompanija snabdevajući gas i naftu uz velike popuste. Moskva je takođe obećala Beogradu da će blokirati Kosovo da postane članica Ujedinjenih nacija.

- Velika eksplozija se sprema u centru Evrope - rekao je u maju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Možda je to, kako piše Forin afers, bilo razmetanje.

Deo razloga zašto Rusija rado potpiruje istorijski sukob između Kosova i Srbije je taj što preopterećuje resurse NATO-a i podriva moć SAD u Evropi. NATO je primorao Srbiju da se povuče sa Kosova 1999. godine, a alijansa od tada drži manje mirovne snage NATO-a na Kosovu.

Kao rezultat toga, rastuće tenzije između Kosova i Srbije testiraju otpornost NATO-a u regionu. Podrška Srbiji daje Rusiji uporište i na Balkanu. Srpski zvaničnici su zahvalili Rusiji na "podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije" i istakli da je podrška Moskve razlog zašto Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji.

Pritiskom na Beograd SAD su uspele da smire najnoviji talas nemira, a Vučić je nekoliko dana kasnije izjavio da će povući snage sa granice i da Srbija nema nameru da upada na Kosovo. Ali tenzije su i dalje visoke. Kosovo je septembarski napad nazvalo terorizmom, dok je Vučić optužio Kosovo da je uz pomoć „međunarodne zajednice“ izvršilo „brutalno etničko čišćenje“ Srba na Kosovu.

Istovremeno, Vučiću nije potrebno da vodi punu vojnu kampanju na Kosovu da bi unapredio svoj projekat destabilizacije zemlje i ponižavanja NATO-a. Poput predsednika Rusije Vladimira Putina, Vučić koristi paravojne grupe za postizanje svojih ciljeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati