Svet

[ Izvor: Mediji ]

22. 06. 2023. 14:11 0

Mađarska prekršila zakon EU o azilu

Mađarska je prekršila zakon Evropske unije o azilu, tako što je neopravdano sprečavala migrante da zatraže zaštitu, presudio je Evropski sud pravde.

Budimpešta je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 2020. od nekih stranih državljana, ili osoba bez državljanstva, tražila da prođu preliminarne postupke pre nego što se prijave za azil.

Oni su najpre morali da odu u mađarske ambasade u Beogradu ili Kijevu kako bi lično predali dokument kojim potvrđuju da nameravaju da se prijave za azil, a mađarske vlasti su nakon toga odlučivale hoće li im dozvoliti da uđu u Mađarsku kako bi zatražili zaštitu, prenosi agencija Hina.

Dokument kojim se izriče namera za prijavu za azil nije predviđen evropskim zakonom i Evropska komisija je smatrala da je taj preliminarni postupak bio kršenje propisa EU, zbog čega je tužila Mađarsku Evropskom sudu pravde.

Sud je doneo presudu u korist Komisije, uz obrazloženje da takva vrsta regulacije ljudima oduzima pravo da se efikasno prijave za azil u Mađarskoj.

Dokument kojim se izriče namera za prijavu za azil nije predviđen evropskim zakonom i ne garantuje efikasan i brz pristup postupku za odobravanje azila, a ta mera takođe nije bila primerena ni za borbu protiv pandemije, odlučio je sud.

Evropski sud pravde je svojim ranijim presudama već srušio ključne delove mađarskog sistema azila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati