Svet

Direktno.rs

21. 06. 2023. 07:44 5

Bajden: Si Đinping je diktator!

Predsednik SAD Džo Bajden u utorak je kineskog predsednika Sija Đinpinga nazvao diktatorom, ocenjujući da je Siju bilo vrlo neugodno kada je nedavno oboren kineski špijunski balon koji je leteo iznad Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu, a sa ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između dve zemlje.

- Razlog zašto se Si Đinping jako uzrujao kad sam srušio taj balon sa "dva vagona špijunske opreme" je taj što on nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali šta se dogodilo. To nije trebalo da ide bilo gde. Skrenulo je s kursa - izjavio je Bajden.

Naime, balon je početkom novembra nedelju dana leteo preko SAD i Kanade, a oboren je po Bajdenovom nalogu iznad Atlantskog okeana.

Taj incident, zbog kojeg je Blinken i odložio prvobitno planiranu posetu Pekingu, kao i razmene poseta američkih i tajvanskih zvaničnika, ojačali su napetosti između Amerike i Kine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati